Реклама / Ads
3| 2043 |18.10.2024 НОВИНИ

Молдовски дипломат: Русия е впрегнала целия арсенал на хибридната война за предстоящия вот в страната ни

.
В неделя Молдова ще избира президент и ще гласува на референдум за членство в ЕС. Настоящият държавен глава Майя Санду води в проучванията, но вероятно ще трябва да се яви на балотаж.
 

Повече неизвестни има около референдума. Русия е впрегнала целия арсенал на хибридната война, за да попречи на допитването и да повлияе върху резултата. През седмицата молдовските власти разкриха мащабна схема за руска намеса. Залогът е много висок, каза за БНТ Алексей Тулбуре - бивш посланик на Молдова в ООН.







Алексей Тулбуре казва, че намесата на Русия в Молдова е видима с просто око.

 

"Опонентите на Майя Санду, а повечето от тях, по един или друг начин, са контролирани от Москва, са си поставили задача да попречат на провеждането на този референдум, да направят така, че да не бъде проведен. Или пък хората да гласуват "против". Ето това е главната цел на прокремълските сили днес в Молдова - да осуетят референдума. Това ще даде възможност на руската пропаганда, на молдовската прокремълска опозиция, да казва, че правителството води държавата в неправилна посока", каза политологът Алексей Тулбуре.

 

Преди дни в Молдова беше разкрита мащабна схема за руска намеса във вота. По банкови сметки на около 130 000 избиратели, само през септември, са постъпили 15 милиона долара. По груби изчисления това са около 10% от имащите право на глас в Молдова, чието население е 2,6 милиона души.


Кремъл води хибридна война в Молдова отдавна. Още през юни правителства на три държави - САЩ, Великобритания и Канада, излязоха с обща декларация, в която се твърди, че е разобличена схема за руска намеса в изборите в Молдова. Според документа се използват престъпни групировки за финансиране на политическа дейност и подкопаване на демократичните институции в Молдова. А методите са добре познати - дезинформация, пропаганда, подкупи. За да се приеме за състоял се, в референдума трябва да участват 33% от избирателите. Ако 50% плюс един от тях са гласували "за" - какво ще се промени в Молдова?







"На хората им се предлага да подкрепят поправки в Конституцията, според които при възникнало противоречие между националното и европейското законодателство европейското има приоритет. Това е съвсем грубо, опростено обяснение, защото текстът е значително по-сложен. Авторите на тази инициатива смятат, че ако това бъде закрепено в Конституцията, в някакъв смисъл, процесът на европейска интеграция, ще стане необратим", обясни Алексей Тулбуре.


Според социологическо проучване, цитирано от Ройтерс, около 60% от молдовците подкрепят ЕС. Тулбуре обяснява, че се възлагат големи надежди на молдовската диаспора в западните държави. Става дума за около 1 милион души, които подкрепят европейската интеграция, и има надежда с техните гласове референдумът да се състои.

 

По-рано този месец на посещение в Молдова беше председателят на ЕК – Урсула фон дер Лайен, тя прикани молдовците да участват в референдума и обяви финансова помощ в размер на 1,8 милиарда евро. След като пакетът бъде одобрен, Кишинев ще получава траншове на всеки шест месец, в замяна на ключови реформи в областта на икономиката и съдебната система.

 

"Молдова е много специфична държава, където привържениците на Путин и на руския свят са достатъчно много - над 30%. Въпреки че в Украйна се случва тази кървава война, Русия разрушава градове, убива хора. Ние нямаме проекти, които се финансират от Русия, няма инвестиции от там. Всичко, което се случва в Молдова - инфраструктурно развитие, укрепване на икономиката, социална помощ, компенсации и т.н., всичко идва от Запада, от ЕС, от други държави. Въпреки това броят на хората, които харесват Путин, остава висок. Защо? Един от най-простите отговори - ние много дълго време се намирахме под прякото влияние на руската пропаганда. В продължение на 30 години всички тези прокремълски тв канали, радио, без ограничения предаваха на територията на Молдова. Тук всички говорят руски, даже повече хора говорят руски, отколкото румънски. Става дума за 70%".

 

"Има и по-сложни обяснения - Молдова е много разединено общество, ние имаме едно понятие - "проклетите въпроси на молдовците" - кои сме ние - с идентичността имаме казус - румънци ли сме, молдовци ли сме. На какъв език говорим - макар че този въпрос получи някаква яснота - ще го наричаме румънски, а не молдовски. Каква история се преподава в училищата, отношението към миналото, интерпретация на определени събития и т.н. Това са въпроси, които ни разделят. И още - накъде вървим", каза още Алексей Тулбуре.







Тулбуре смята, че молдовският народ е избрал пътя си още на президентските избори през 2020 година, спечелени от проевропейския кандидат Майя Санду, и парламентарните - година по-късно, на които мнозинство получи Партията на действието и солидарността на Санду.

 

"През 2020 г. Майя Санду победи на президентските избори, защото тя каза - ние с геополитика и с тези въпроси, които ни разделят, няма да се занимаваме. Ще се занимаваме с корупция, ще реформираме правосъдната система, ще развиваме икономиката, ще се борим с бедността. Тя смени темата на политическите дискусии, смени дневния ред - премина от геополитиката към проблемите, които реално интересуват всички, независимо от етническата им принадлежност и политическите убеждения. И подкрепата за нея беше масова. Не само от проевропейците, но и от много хора, които традиционно гласуват за прокремълските партии. За съжаление, този курс на консолидация на обществото, на обединение, не получи развитие. Определени групи от населението отново се почувстваха изключени от политическия процес. И станаха лесна мишена за всякакви популисти, в това число и за кремълската пропаганда. Оттук и този парадокс - хората продължава да подкрепят Кремъл, Русия. От която ние вече не зависим - нито икономически, нито енергийно. На практика нямаме и износ за там", обясни бившият посланик на Молдова в ООН.


От щаба на Санду изчисляват, че Русия е похарчила около 100 милиона евро, за да манипулира вота в неделя. Последните социологически данни показват преднина за настоящия президент.

 

"Въпреки това интрига има и тя е дали ще има втори тур. За второто място се борят двама души - Александър Стояногло, от партията на социалистите, и Ренато Усатий, лидер на "Наша партия". Ако има втори тур, действащият президент може да има проблеми. Защото при нея антирейтингите са много големи и не е ясно какви са резервите ѝ за увеличаване на подкрепата. Докато за опонента ѝ могат да гласуват онези, чийто кандидат е загубил първия тур", каза политологът.
Крайната цел на Русия - да получи Молдова без военни действия, казва Тулбуре. Войната в Украйна промени политическата сцена в страната - дори и онези партии, които преди призоваваха за отношения с Москва, сега се дистанцират. Промени се и настроението в Брюксел - сега там гледат на присъединяването на Молдова към ЕС като на геополитически императив. Мнозина анализатори не изключват Кремъл да се стреми и към т.нар. "грузински вариант" - правителство, което на думи е проевропейско, но води антиевропейска политика, и убедително прозападен президент, който обаче има само церемониална роля.

Простият отговор на въпроса иска ли Молдова в ЕС е да, но какво ще покаже резултатът от референдума и какъв тон ще зададе за парламентарните избори догодина ще стане ясно в неделя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2094 |18.10.2024 POLITICO: Германия обмисля удължаване на срока за ограничаване на разходите поради дълбока рецесия . 1| 2183 |18.10.2024 Адриан Николов, ИПИ: Вероятно страната ни ще завърши годината с инфлация от порядъка на 2%-3% . 0| 2150 |18.10.2024 Древна Тракия оживява: Съкровища от България, Румъния и Гърция в Лос Анджелис! . 1| 2140 |18.10.2024 Изненада: АПИ не е съгласна Столична община да пусне движението по моста на бул. "България" за Околовръстното

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads