Реклама / Ads
3| 2474 |19.05.2023 НОВИНИ

Молдовският премиер: Страната ни вече е независима от руския газ

.
Източник: Twitter
Република Молдова е вече независима от руския газ, заяви премиерът на страната Дорин Речан на форум за сигурност, който се провежда в Букурещ, съобщава информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА.
 

Ако в началото на руската инвазия срещу Украйна 100 процента от енергията, потребявана в Молдова, идваше от Русия, то днес Молдова не зависи от Русия за снабдяването си с енергия, категоричен бе молдовският премиер на конференцията „Форум за сигурност в региона на Черно море и Балканите“.

 

Молдова вече не потребява природен таз от Русия, страната е напълно интегрирана в европейската енергийна мрежа от техническа и търговска гледна точка, отбеляза Речан. По думите му Румъния е съдействала на страната му да превъзмогне енергийните предизвикателства.

 

Министър-председателят допълни, че статутът на неутралитет се е доказал неефективен, както и в случая на Украйна, която бе нападната от Русия. Той изрази мнение, че това, което се случва днес в Украйна, доказва, че мнозина не са си извадили поука от миналото, а именно от световните войни.

 

Република Молдова направи огромен скок в разбирането какво означава статут на неутралитет и разбрахме, че този статут не ни защитава. И че Русия не спазва този статут. Сега в Молдова се води сериозна дискусия за укрепването на капацитета за отбрана, заяви Речан и подчерта, че бюджетът за отбрана е бил удвоен, а по отношение на сигурността страната е изготвила ясен план за увеличаване на капацитетите за отбрана и по-интензивно участие в мисии по отбрана, включително учения за интероперативност по стандартите на НАТО.

 

Молдовският премиер благодари специално на НАТО и ЕС за подкрепата за развитие на капацитета за отбрана на Молдова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2723 |18.05.2023 Премиерът на Молдова: В страната ни не падат ракети, а се водят хибридни атаки . 1| 2730 |15.05.2023 Цветелина Пенкова: Политическата нестабилност в България задава въпроси за дългосрочните ангажименти, които може да поеме страната ни . 8| 2701 |08.05.2023 Стотици излязоха по улиците на Куба срещу авторитарния режим в страната . 0| 2695 |07.05.2023 За втора поредна седмица: Спад на цените на храните на едро в страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads