Реклама / Ads
Frognews #останивкъщи
0| 3256 |07.02.2019

Момчил Неков: В новата ОСП вървим към обвързана подкрепа за мед

.
17-то международно изложение по пчеларство в Плевен.
Българският евродепутат откри 17-ото международно изложение по пчеларство в Плевен.

„Щастлив съм да открия това специално събитие, което вече 17 години дава възможност на пчеларския сектор да обменя опит, да комуникира проблеми и най- вече да изисква. Радвам се, че секторът е обединен и има амбиция да се развива, това може да се каже за много малко земеделски сектори в България“, с това Момчил Неков приветства многобройните посетители на изложението „Пчеларство -Плевен 2019“,  което беше открито от него.

 

Българският евродепутат обяви, че ЕП застава на страната на българските пчелари и след негово настояване, институцията изисква производството на мед да бъде включено сред програмите за обвързана подкрепа. „Новината за финансовата помощ за пчеларите е добра, подкрепата е силно необходима. Но не можем да се заблуждаваме, че нещата ще се оправят само с това. Секторът има много проблеми, а хората заети в него протестираха преди по- малко от два месеца, и не само заради невъзможността да се справят с определените към момента помощи.“ каза по повода Неков.

 

„От друга страна през миналата година в ЕП приехме Доклада за пчеларството, където бяха включени мерки за по- добро финансиране, справяне с наличието на фалшив мед на пазара, проблемите с етикетирането и запазване на разнообразието от регионални видове пчели. В този доклад, както и в този, който приехме за пестицидите, държах специално внимание да се обърне на справянето на проблема с нелегалните препарати, внос от страни извън ЕС, които влияят върху смърността и тровят пчелите. Важно е да следим ситуацията и да подпомагаме сектора, защото дори сега на средностатистическия гражданин на Европа, да му се струва маловажен проблемът със съхраняването на пчелите и тяхното видово разнообразие, техните проблеми повлияват цялата екосисистема.“ каза Момчил Неков.

 

На изложението Неков се срещна с представители на сектора и взе участие  в пресконференция. Той коментира, че 84% от растителните видове и 76% от производството на храни в Европа зависят от опрашването от пчели. В икономически параметри, това са 14,2 милиарда евро годишно. „Това не бива да се пренебрегва, важно е да има такива форуми като този, за да се срещаме с хората, които се справят с тези проблеми всеки ден и да ги подкрепяме. Комуникирам с тях от години, знам, че те извършват много важна работа за биоразнообразието. Трябва да полагаме усилия в подпомагането на сектора, защото той влияе и върху много други земеделски сектори.“

 

През декември 2018 Момчил Неков внесе поправки в ОСП специфично свързани с опрашването и на сектор Пчеларство като цяло.

 

За Момчил Неков:

Член на ЕП от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите;

Член на Комисията по „Земеделие и развитие на селските региони“;

Член на Комисията по „Култура и образование“;

Член на делегациите на ЕП за връзки с Китай и с държавите от Централна Азия, както и на интерпарламентарните работни групи за биоразнообразието и устойчивото развитие, за климатичните промени, за развитие на туризма, културното наследство и европейските културни маршрути, за спорта.

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Майка на дете с увреждания: Омерзена съм, ощетени сме с новата наредба 0| 3186 |04.02.2019 . Проф. Минеков: ЕС иска да има осъден министър и Боил Банов ще е той 8| 7798 |01.02.2019 . Докосваш полицай - 2000 лева глоба! Възможна ли е новата мярка на МВР? 16| 4717 |28.01.2019 . Момчил Неков: Ще търсим международна подкрепа за Йончева 2| 3603 |25.01.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ