Реклама / Ads
6| 6423 |26.11.2012 НОВИНИ

Момиче фантом живее в Бургас

.
Анастасия Куценко никога не е имала документ за самоличност Източник: bTV
Момиче на 10 години живее в България без самоличност и документи. Анастасия Куценко е фантом, тъй като родителите й са украински граждани, които пребивават у нас незаконно, а тя е родена в Бургас.
 

Историята на семейство Куценко започва преди повече от 15 години, когато напускат Киев, за да живеят край родното Черноморие, съобщава bTV. Синът им Владимир е с купища заболявания след Чернобил, а в Бургас има възможност да диша полезния морски въздух.

На 14 май 2002 г. се ражда Анастасия. Едва два дни след раждането й, документите на родителите за престой в България изтичат. Така Настя не получава самоличност, ЕГН и български документи, тъй като е дъщеря на украински граждани и защото в регистрите на Украйна такова лице не съществува.

Семейство Куценко получават и заповед за екстрадиция от страната, но остават в България нелегално - без адресна регистрация и право на законна работа. Бащата Александър изхранва семейството, като работи на черно - последно в склад за строителни материали. Живеят бедно и с помощи от съседи и приятели. За да са у нас легално, им трябват валидни паспорти от Украйна.

„Първата крачка е да се снабдят с валидни паспорти от Украйна. Те са придобили, до колкото разбрах, такава информация и от украинското посолство, което е във Варна, но до момента е неясно защо двамата не са придобили такива паспорти от държавата майка," коментира Цветелина Рандева, говорител на ОД на МВР Бургас.

„Като ходихме във Варна, на нас никой не помогна. Всички миграционни служби знаят за украинците във Варна, но никой не помага," сподели Олена Куценко.

Според консула на Украйна у нас Ирина Дмитренко те никога не са се обръщали за помощ към консулството. Призовава да го направят, за да им бъдат издадени пасавани или паспорти. Това обаче не гарантира оставането им в България.

Проблемите за Настя идват и в училището, в което за детето няма нито български, нито украински документи. В регистрите тя е записана с половин ЕГН. А за да учи, родителите й плащат като за чуждестранен гражданин - 800 евро.

Въпреки че по документи Настя не съществува, в училище я записват, след като за нея ходатайства Васил Стоянов - почетният президент на клуба по художествена гимнастика "Черноморец". Според него Анастасия е една от най-обещаващите състезателки в този спорт, част от проектоолимпийския списък.

„Повече ми харесва тук и искам тук да си остана. Говоря и двата езика. По-лесен ми е българският", разказва Настя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6556 |07.11.2012 Скочилото от Аспаруховия мост момиче се скарало с родителите си . 14| 9151 |14.10.2012 Гадост! Малолетни блудствали с 11-годишно момиче . 17| 9587 |15.09.2012 Полицаят Иво Маринов застреля хладнокръвно момиче в Ловеч . 44| 7143 |17.07.2012 Т. Дончева: Защо пък трябва да живеем от доклад в доклад?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads