Реклама / Ads
1| 2165 |03.09.2024 НОВИНИ

МОН отчете ръст на заплатите в университетите и подобрение на матурите

.
Министерството на образованието и науката (МОН) представи отчет за дейността си в периода април-август 2024 г., с акцент върху няколко ключови области.
 

Според публикацията на сайта на ведомството и информация от БТА, основните постижения включват:

 

Увеличение на заплатите на преподавателите във висшите училища: Служебното правителство отпусна над 200 млн. лв. за повишаване на заплатите на академичния състав. Заплатата на най-ниската академична длъжност в държавните висши училища се увеличи с 1000 лв., а заплащането на другите академични длъжности също бе пропорционално повишено.


Подобрение на резултатите от държавните зрелостни изпити: След миналогодишните по-слаби резултати МОН предприема мерки за подобряване на представянето на учениците. Проведени са пробни изпити и допълнителна подготовка. Резултатите от зрелостните изпити показват значителен напредък, като средната оценка по български език и литература е достигнала 4,32 – най-високата стойност от въвеждането на матурите.


Нови възможности за учениците: Въведена е възможност за втора дата на изпити за ученици с здравословни проблеми или семейни загуби. Осигурена е и възможност за отсъствие до 15 дни в учебната година с писмено уведомление от родителя.

 

Промени в националното външно оценяване: Реформа на формата на изпитите, насочена към по-практически ориентирани оценки, ще се осъществява поетапно в следващите три години. През настоящата учебна година новият формат се прилага само за учениците от десети клас.

 

Конкурси за нови директори: Подготвени са конкурси за избор на нови директори за 481 държавни и общински училища, което е важна стъпка за обновяване на управлението в образователната система.

 

Финансиране за иновации: Стартира нов модул на Националната програма "Иновации в действие", който ще финансира иновативни училища за внедряване на нови учебни предмети и интердисциплинарни проекти. 

 

Подготовка на новата учебна година: Започнала е подготовката за новата учебна година, с актуализирани райони за обхват на децата и учениците. Организирани са дейности за предотвратяване на отпадането от образователната система.
Модернизация на материалната база: Продължава модернизацията на училищата и детските градини, включително изграждането на STEM кабинети и центрове. Осигурени са средства за оборудване на над 2200 училища и изграждане на Национален STEM център на стойност 28 млн. лв.

 

Нови учебни програми и учебници: Одобрени са нови учебни програми за първи до десети клас, а учебниците за всички ученици ще бъдат безплатни през новата учебна година. Осигурени са 122 млн. лв. за учебници и пособия, включително брайлирани учебници за ученици с нарушено зрение.

 

Професионално образование: Разработен е нов списък на професиите за професионално образование, с акцент на кариерното ориентиране и гъвкавото практическо обучение.
Проекти с европейско финансиране: Продължава работа по проекти с европейско финансиране, включително изграждането на 28 центъра за високи постижения в професионалното образование и реализиране на проекта "Силен старт" за подкрепа на деца и семейства.
Тези мерки и инициативи са насочени към подобряване на качеството на образованието и предоставяне на нови възможности за ученици и преподаватели.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2591 |03.09.2024 Експерт: 380 000 българи стягат куфарите за септемврийските празници, 35 000 поемат към Гърция . 1| 2162 |03.09.2024 Параолимпиецът Ружди Ружди: Горд съм, че отново чух химна на България в най-силното състезание . 0| 2155 |03.09.2024 Издирват възрастна жена с деменция, избягала от старчески дом в „Суходол“ . 1| 2156 |03.09.2024 Украинските ВВС са свалили 27 от 35 дрона камикадзе през изминалата нощ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads