Реклама / Ads
10| 5535 |11.05.2015 НОВИНИ

"Монд": Мигранти превземат България като крепост

.
Българските власти издигнаха телена стена срещу незаконните мигранти, пише френският в. "Монд". Многобройни са мигрантите, които преминават българската сухопътна граница, входната врата на Европа, посочва изданието.
 
През 2015 г. 5486 чужденци, повечето от които сирийци, са влезли в най-бедната страна на ЕС. Това е три пъти повече в сравнение със същия период на миналата година. Половината от тези хора са дошли нелегално, въпреки наличието на ограда от бодлива тел с дължина 30 километра, която препречва част от границата с Турция.

Властите на България предвиждат да удължат антимигрантската ограда с 130 километра, за да "контролират" влизанията на незаконни мигранти.

В пространния материал са представени разкази на мигранти, успели да влязат от Турция в България, като тяхното проникване е сравнено с превземане на крепост, предава БТА.

Белязана от този миграционен натиск, най-бедната страна в ЕС се барикадира все повече и повече. През 2014 г. тя получи 15 милиона евро от ЕС за защита на границите и те ще бъдат отчасти използвани за разполагането на камери по цялата дължина на границата с Турция, а стената ще бъде удължена от юни.

В репортажа се цитира българския полицай Пламен Динев, който е част от полицаите, охраняващи границата. Пред в. "Монд" той разказва, че за удължаване на телената стена ще бъдат използвани най-високите и най-труди за преодоляване телени заграждения. Сметката може да излезе 46 милиона евро, но България ще има една от най-добре охраняваните граници, посочва Пламен.

Според организации като Агенцията за бежанците към ООН тази телена стена увеличава риска за мигрантите, принудени да плащат по-скъпо на трафикантите, за да поемат по други опасни пътища, казва Борис Чеширков, говорител на представителството на агенцията за България, цитиран от в. "Монд".

В репортажа се допълва, че от другата страна турските военни са критично настроени към оградата. Самият полицай Пламен Динев признава, че темата за оградата е деликатна, посочва изданието.

В репортажа се изброяват селата, в които в България се озовават мигрантите, след като са успели да влязат нелегално в страната. Жители на тези села също свидетелстват в репортажа. Припомня се и къде се настаняват мигрантите в България, както и по колко хиляди евро са платили те на трафикантите, за да проникнат в страната. Цените са между 2000 и 3000 евро, а за достигане до други страни в Европа са между 5000 и 6000 евро, посочва изданието, позовавайки се на разкази на мигранти.

На няколко километра от новата преграда други телени огради ръждясват насред пущинака. Това са останките от Желязната завеса на Студената война, която преди 25 години изолираше комунистическия свят от Западна Европа, посочва изданието. В репортажа "Монд" хвърля поглед и върху живота на мигрантите в лагера Военна рампа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4329 |27.04.2015 Сърбите хванаха имигранти, минали през България . 21| 4953 |25.04.2015 EU Observer: България се страхува от мюсюлманските имигранти . 3| 4500 |18.04.2015 Папа Франциск призова ЕС да помага на Италия заради имигрантите . 1| 4603 |09.04.2015 Спипаха 21 нелегални имигранти на „Дунав мост”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads