Реклама / Ads
9| 4586 |25.02.2016 НОВИНИ

Москва ще доставя газ през Черно море на Гърция и Италия

.
Архив
“Газпром“ планира да доставя „синьо гориво“ на Гърция и Италия през Черно море. На фона на изключително обтегнатите отношения между Москва и Анкара остава открит въпросът как „синьото гориво“ ще стига до Гърция - през България или Турция. Руският концерн „Газпром“, италианската компания „Едисон“ и гръцката ДЕПА подписаха меморандум за доставките на природен газ от Русия.
 

Документът е парафиран в италианската столица по време на среща на ръководителя на „Газпром“ Алексей Милер с изпълнителните директори на двете компания Марк Бенайун и Теодорос Кицакос. В меморандума се говори за доставката на природен газ по дъното на Черно море за Гърция, а оттам – в Италия, с цел „организирането на южен маршрут за доставката на руски природен газ в Европа“.

 

Съобщава се, че страните планират да използват резултатите от работите, които „Едисон“ и ДЕПА са извършили в рамките на проекта ITGI Poseidon. Теодорос Кицакос заяви, че новият проект ще позволи да се „усили енергийната сигурност на Европа“ и да се „повиши ролята на Гърция като голям коридор за доставките на газ от различни източници и маршрути“.

 

Проектът ITGI Poseidon ITGI (Interconnector Turkey - Greece - Italy) е газопровод в рамките на проекта "Южен газов коридор" за доставките на синьо гориво от Каспийския регион и страните от Средния изток през Турция и Гърция за Италия. Проектът предвижда строителството на морската част от газопровода ITGI по дъното на Йонийско море и обединяването на газопреносните системи на Гърция и Италия, съобщава БГНЕС. Откъде ще потече руският газ? За момента съществува само един действащ маршрут по дъното на Черно море, чрез който Русия може да доставя газ. Става дума за газопровода „Син поток“, който беше построен в началото на хилядолетието и по него „Газпром“ доставя директно газ на своите турски потребители. След 2006-2007 г. Русия реши да построи нова тръба по дъното на Черно море, за да заобиколи Украйна, с която има проблеми.

 

Първоначално се предвиждаше това да бъде проектът „Южен поток“, но неговата реализация навлезе в активна фаза в момента, когато избухна украинската криза през 2014 г. По тази причина страните от ЕС, включително България, която трябваше да бъде входната врата за руския газ, се отказаха от него. Важна роля за спирането на проекта изиграха също така и новите правила на Третия енергиен пакет. Самото спиране официално беше направено от самия руски президент Владимир Путин на 1 декември 2014 г. в Анкара. Именно там „Газпром“ обяви, че ще реализира сходен на „Южен поток“ проект, само че този път тръбата трябваше да излиза на турския, а не на българския черноморски бряг.   

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4395 |24.02.2016 Токът поевтинява през лятото, прогнозира шефът на КЕВР . 1| 4506 |22.02.2016 ЕС затваря границите за бежанци през март? . 5| 4820 |21.02.2016 Президентът на ПЕС ще посети Грузия . 4| 5044 |20.02.2016 Злато за българския ансамбъл в Москва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads