Реклама / Ads
0| 3752 |27.08.2023 НОВИНИ

МТСП: Повече от половината младежи, включени в мярката „Младежка заетост“, остават на постоянна работа

.
Повече от половината младежи, включени в мярката „Младежка заетост“, остават на постоянна работа Източник: БГНЕС
Общо 38 886 безработни младежи до 29-годишна възраст са включени до момента в дейностите по проект „Нова възможност за младежка заетост“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020.

Това съобщи пресцентъра на МТСП.

 

От тях повече от половината – 20 951 младежи, са останали на работа при същия работодател след приключване на субсидираната заетост.

 

Проектът се реализира от Агенцията по заетостта и е с бюджет от 161,3 млн. лв. По него безработни младежи до 29-годишна възраст имаха възможност да стажуват за период от 6 до 9 месеца, да се включат в обучение на работното място с ментор за период до 6 месеца или да започнат работа по проекта за период до 9 месеца.

 

Най-голям интерес от ползване на мярката има в секторите „Търговия“, „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Строителство“, „Техническо обслужване и ремонт на автомобили“ и „Счетоводство и одит“. Най-голям брой младежи са включени в стажуване и заетост по проекта в общините Никола Козлево, Ружинци, Плевен, Белица, Вълчедръм, Попово и Червен бряг.

 

Дейностите по проект „Нова възможност за младежка заетост“ на Агенцията по заетостта следва да приключат през септември 2023 г. Подкрепата за безработните младежи ще продължи с нов проект по мярката „Младежка заетост +“, който ще бъде реализиран с бюджет от 188 млн. лв. по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027.

 

В близките дни се очаква да бъде подписан договор по мярката между Управляващия орган на Програма „Развитие на човешките ресурси“ и Агенцията по заетостта.

 

Основната цел на „Младежка заетост +“ е да бъде повишена конкурентоспособността на безработните и неактивни младежи от 16 до 29 г. чрез улесняване на прехода им от образование към заетост. Очаква се в стажуване, обучение по време на работа или в субсидирана заетост да бъдат обхванати най-малко 15 200 неактивни и безработни младежи, включително продължително безработни.

 

За първия месец от включването им в дейности по проекта на младежите ще бъдат осигурени средства за обществен транспорт от и до работното място.

 

При сключване на безсрочен трудов договор със стажувал младеж за длъжност, която съответства на квалификацията на стажанта за същото или по-добро възнаграждение, работодателите ще получават стимули в размер на разходите им за осигуровки за първите 6 месеца от договора.

 

По мярката „Младежка заетост +“ младежите ще имат възможност да се включат и в обучения за придобиване на преносими и „меки“ умения.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6341 |27.08.2023 Социологът Димитър Ганев: Божков не е имал възможност да остане повече в ОАЕ . 0| 2260 |22.08.2023 МТСП: Близо 55 000 деца и семействата им са подкрепени с услуги за ранно детско развитие . 9| 2399 |21.08.2023 Треньорът на Нургюл Салимова: Тя постигна повече, отколкото сме си мечтали . 9| 2774 |12.08.2023 Намаляло е плащането на ръка, повече българи работят на трудов договор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads