Реклама / Ads
19| 3089 |09.02.2024 НОВИНИ

МВР потвърди: Мартин Нотариуса е сменил ЕГН-то и името си

.
Мартин Божанов - Нотариуса
Мартин Божанов си е сменил ЕГН-то и фамилното име, показва проверка. Съдът е разрешил смяната, като това се е случило преди 2000 година. Това потвърди вътрешният министър Калин Стоянов пред БНТ.
 

"Извършена е промяна в ГРАО на фамилното име на Мартин Ангелов Божанов, като преди това той е бил Мартин Ангелов Ангелов. Като освен промяна във фамилното име, имаме промяна и на последните пет цифри от ЕГН-то на Мартин Божанов", каза той.





"Сега предстои в спешен порядък да извършим проверка на място в ГРАО, за да установим кой, как, по какъв начин и с какви мотиви и на какво основание е станало това", обясни министърът.

 

По-рано днес главният секретар на МВР Живко Коцев каза, че има данни за смяната на името и ЕГН-то на Божанов и те се проверяват от МВР.

 

 Стоянов потвърди, че е разпоредена проверка, за да стане ясно в коя от структурите е имало сигнали, както явни, така и оперативни по отношение на Мартин Божанов.

 

"И вчера пред вътрешна комисия аз ясно го заявих, че през времето, през което бях директор на ГДБОП ние работихме изключително активно по този човек, събрахме доста материали, като всички са изпратени на прокуратурата и по тях има образувано досъдебно производство. В момента предстои да установим и други такива подобни сигнали, които вероятно са работени в службите, но на този етап проверката не е приключила", каза още Калин Стоянов.





"Комисията за отнемане на имущество от престъпна дейност е отнела на Мартин Божанов-Нотариуса 430 хил. лв. за измами от 1996 г., тогава той е бил с първото си ЕГН". Това заяви по-рано проф. Стоян Кушлев, който създаде комисията и бе нейн първи председател. В продължение на три месеца, три екипа преглеждали делата в периода от октомври до декември 2005 г.

 

Мартин Божанов, известен с прякора Нотариуса, беше застрелян на 31 януари вечерта. Това е станало в столичния квартал "Горна баня". Убийството е станало според около 20:00 часа в комплекса "Глория палас".

 

Името на Мартин Божанов - Нотариуса се появи в разследване на Антикорупцционния фонд (АКФ) за ресторантьора Веселин Денков, който бе арестуван по нареждане на Специализираната прокуратура. В него бяха излъчени записи на разговори, които бившата миска Ивайла Бакалова, която живее с Денков на семейни начала, е направила с адвокати и консултанти, докато Денков е бил в ареста през септември 2020 г. В тях се коментират суми, които да се дадат на магистрати, за да бъде пуснат арестуваният. Става дума за сума от 100 000 евро и нагоре. Един от споменатите в разследването е именно Мартин Божанов.

 

Стана ясно, че освен предполагаемо с рекет, той се е занимавал и с изнудване и оказване на натиск върху български съдии.





Също така се е разпореждал със специален частен клуб - SS Club, посещаван от софийските магистрати, където достъпът бил само с членска карта.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 2789 |09.02.2024 Кметът Терзиев: Аз ще бъда кмет за оставащите години от мандата . 9| 2904 |09.02.2024 Руслан Трад: Въпросът за противопоставянето на Русия и помощта за Украйна не е военен, а екзистенциален . 11| 3093 |09.02.2024 Стигна се до споразумение, зърнарите спират протестите /видео/ . 15| 2740 |09.02.2024 Дончев: Склонни сме да излъчим друга фигура за външен министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads