Реклама / Ads
0| 2584 |25.07.2022 НОВИНИ

МВР ще създава и екополиция

.
След като създаде отделна структура ”Зоополиция и кинология”, МВР е на път да създаде и специално звено за противодействие на престъпления срещу природата, което напомня на нещо като екополоция.
 

От съобщението на самото ведомство става ясно, че със заповед на министъра на вътрешните работи е създадена работна група, чиято задача е бързо да анализира необходимостта и възможностите за създаването на специализирано звено за престъпления против природата. Тя била издадена по предложение на депутатите от "Продължаваме промяната" в комисията по околната среда и водите Мирослава Петрова и Цветелина Симеонова-Заркин.


Самата ПП се похвали на официалния си сайт със събитието и с твърдението, че тяхната инициатива за създаването на звено за противодействие на престъпления срещу природата, вече е подкрепена със заповед на Бойко Рашков, пише още "Сега".


В създадената от вътрешния министър комисия влизат експерти от различни звена на МВР, които се занимават с престъпления срещу животни (домашни, диви и защитени) и срещу околната среда, експерти на министерствата на околната среда и водите и на земеделието, представители на прокуратурата, неправителствения сектор, както и двамата народни представители от комисията по околната среда и водите. Само преди дни в сградата на Главна дирекция "Национална полиция" се състоя първото заседание на групата.


Една от основните задачи на експертите е разработването на единен протокол за действие при установяване на посегателство, нарушение и/или престъпление против природата, както и структурирането на координационен съвет, който да осъществи навременна и ефективна подкрепа както на институционално, така и на оперативно ниво, твърди МВР.

 

Друг основен ангажимент на работната група е създаване на условия за подобряване на информационния обмен между институциите, както и единен специализиран канал за подаване на сигнали за нарушения и/или престъпления срещу дивата природа и животните.

 

Всъщност и в момента съществува специализирано звено в рамките на МВР и по-специално в националната полиция, което се нарича "Зоополиция и кинология". Наскоро бе обявено, че има 349 регистрирани престъпление срещу животни за една година. Само четири години по-рано броят им е бил далеч по-малко - 178. Нарастването на разследвания се обяснява с това, че има специализирано звено, както и че чувствителността на хората към този тип престъпления се е повишила и все по-малко от тези деяния остават скрити за полицията и обществото.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2818 |20.07.2022 Създават дружество за въздушна медицинска помощ . 0| 2783 |06.07.2022 Създават Национален съвет по психично здраве . 0| 2723 |05.07.2022 МВР отбелязва 143 години от създаването си . 0| 2939 |04.07.2022 ЕС създава платформа за възстановяване на Украйна след войната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads