Реклама / Ads
21| 13473 |19.11.2021 НОВИНИ

МВР влязло в СУ заради финансови далавери за милиони, не заради изборите

.
Акцията на МВР в Софийския университет не е заради изборите, както каза вчера кандидат-президентът на ГЕРБ и ректор на Алма матер проф. Анастас Герджиков. Оказва се, че става дума за финансови далавери с програми за ремонт и саниране по модела на АМ “Хемус” - със 100% авансови плащания. Всичко се случва с подписа на бившия просветен министър от Борисовата клика - Красимир Вълчев. Същият, предложил името на Герджиков за кандидат за президент.
 

Информацията опровергаха още днес от пресцентъра на МВР. Според съобщението силовото ведомство проверява три висши учебни заведения по сигнал за финансови далавери, свързани с ремонт и саниране на студентски общежития. Става дума за средства в размер на 68 милиона лева. С ПМС 53/2021 г. допълнително са отпуснати още 10 000 000 лв. С цел използване на осигурените бюджетни средства, с писмо от МОН е препоръчано при подготовката и провеждането на обществените поръчки университетите да заложат възможност за авансово плащане на 100% от стойността на договорите към фирмите - изпълнители.

 

Проверени са Софийският университет, Техническият университет и Университетът по национално и световно стопанство. ФрогНюз разполага с писмо до ректора на УНСС - проф. Димитър Димитров, под което е положен подписа на бившия просветен министър от ГЕРБ Красимир Вълчев. 


.

.

“С цел използване на осигурения финансов ресус през настоящата бюджетна година Ви препоръчваме при подготовката на документите за възлагане на обществени поръчки да заложите възможност за авансово плащане до 100% от стойността на договора срещу представяне на обезпечение”, се посочва в писмото. 

 

Проверките във ВУЗ-овете се извършват от отдел “Икономическа полиция” към ГД “Национална полиция”.

 

Оказва се, че връзката между Красимир Вълчев и проф. Анастас Герджиков е подплатена с много солиден финансов ресурс. Именно Вълчев поставил на масата името на ректора на СУ като евентуалния кандидат-президент, зад когото да застане Борисовата формация.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3793 |18.11.2021 Външно викна турската посланичка заради участието на турски политици в изборите у нас . 2| 2902 |18.11.2021 Извънредно положение в канадска провинция заради наводнения . 41| 12822 |17.11.2021 Протест заради намесата на Турция в изборите в нощта на дебата между Радев и Герджиков . 1| 3100 |16.11.2021 Прокуратурата проверява БФС заради непотърсени наеми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads