Реклама / Ads
2| 2649 |16.07.2024 НОВИНИ

Над 20 къщи изгоряха, ЕС ни праща хеликоптери срещу огъня /обновена/

.
Прокуратурата се заема с пожарите в Средна гора. Разследват се причините за запалването на над 20 хиляди декара горски и земеделски площи в общините Хисаря, Карлово и Калояново. Междувременно днес пламна ново огнище.
 

Критична е ситуацията в село Отец Паисиево – над 20 къщи са изпепелени. Това са едноетажни и двуетажни постройки във вилната зона на селището. Повечето от домовете са били празни, но не всички. Евакуирани до центъра на селото са над 10 души, които са се намирали във вилите си, предаде NOVA.





Къщите на селото и вилната зона са разделени от букова гора, която е обхваната от пламъци. Затова спешно бяха пренасочени военни с тежка верижна техника, за да изграждат просеки. Над 10 пожарни автомобила и доброволци са на терен. Пренасочен беше и един от военните вертолети.

 

Огънят се пренасочва към съседните села – Пролом и Песнопой. Част от хората и техниката се пренасочват от там. „Този пожар се развива на изключително голяма площ при силен вятър. Навлязал е във вилната зона, има изгорели постройки. Пренасочваме два хеликоптера, за да защитим населените места”, каза главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

 

По-рано областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева поиска помощ за овладяването и потушаването на пожара във вилната зона на калояновското село Отец Паисиево. Искането е отправено към 61-ва Стрямска механизирана бригада чрез Министерството на отбраната. „Ситуацията е сериозна, температурите са високи, има и вятър. За съжаление, в зоната няма вода и се налага да организираме и водоноски“, обясни проф. Янчева. 

 

В отговор на искането на областния управител на Пловдив са изпратени 42 военнослужещи от модула за гасене на пожари от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово с 8 единици техника. Заповедта за участието им е на командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, уточниха от МО. 

 

Поради разрастване на огъня и трудното му овладяване, са получени и искания от МВР и от областния управител на област Пловдив за включване на хеликоптери от състава 24-та авиационна база – Крумово и на инженерна и верижна техника от състава на 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка – Пловдив. Военнослужещите са в готовност.





 

Междувременно стана ясно, че голям горски пожар бушува край Стрелча. От АПИ съобщиха, че временно е ограничено движението по пътя Стрелча – Копривщица заради поради пожар в близост до пътя.

 

Сигналът за огнената стихия е подаден към 10 часа. Пламъците са обхванали боровата гора в землището на курортния град, местността "Белотруп", съобщиха за NOVA от полицията в Пазарджик. Към мястото незабавно са били изпратени служители на пожарната от Панагюрище. Сигналът е получен в 10:05 часа на спешния телефон 112, информираха от Южното централно държавно предприятие (ЮЦДП) - Смолян.

 

За справяне с пожара са насочени още огнеборци от районните служби в Белово, в Пещера, Пазарджик и в Батак. Предоставен е и дрон от областния управител на Пазарджик, с който да се извърши разузнаване на ситуацията по въздуха.





На място има и тежка техника, която да прокарва и просеки.  Огънят бушува в силно пресечен планински терен, предимно в борови култури. Гасенето е затруднено от силния вятър, който постоянно сменя посоката на горене. По предварителни данни, върховият пожар е обхванал до момента площ от над 1 000 дка горски територии, уточниха от Южното централно държавно предприятие - Смолян. 

 

По-късно от Министерството на отбраната информираха, че хеликоптер Ми-17 на Военновъздушните сили е пренасочен за гасене на пожар в района на град Стрелча, област Пазарджик. По-рано през деня той потушаваше огъня в района на Стара Загора. 

 

Втори вертолет от армията - AL Cougar заедно с бойци от състава на 38-ми механизиран батальон на 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора продължават работата си по гасенето на пожара в района на Стара Загора.

 

След като беше задействан Механизмът за гражданска защита на Европейския съюз по искане на България и на РС Македония утре се очаква да пристигнат два хеликоптера от Чехия. Един от тях е от противопожарния флот на rescEU – резервът на европейските способности, финансиран от ЕС. В него има парк от самолети и хеликоптери за гасене на пожари, самолет за медицинска евакуация и стратегически резерв от медицински изделия и полеви болници, с които може да се реагира при спешни медицински случаи.

 

„ЕС е единен в подкрепата си. Бързата ни реакция чрез Механизма за гражданска защита на ЕС е от решаващо значение за подпомагането на местните усилия за борба с тези опустошителни горски пожари. Оставаме готови да предоставим допълнителна подкрепа, ако е необходимо. Горските пожари не познават граници, нито нашият ангажимент да помогнем", каза комисарят по въпросите на управлението при кризи Янез Ленарчич.





Координационният център на ЕС за реагиране при извънредни ситуации продължава да следи отблизо ситуацията, като гарантира, че при необходимост може бързо да бъде предоставена допълнителна помощ.

 

Това лято Комисията сформира самолетен парк и предварително разположени пожарникари в цяла Европа. 556 пожарникари от 12 държави са разположени стратегически на ключови места в Европа, готови да помогнат на местните противопожарни служби. ЕС събра специален флот от противопожарни самолети на rescEU за това лято, състоящ се от 28 самолета и 4 хеликоптера, разположени в 10 държави членки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2663 |16.07.2024 Олимпийските игри в Париж - кои са важните дати? . 8| 2751 |16.07.2024 Стефан Гамизов: Седя и гледам “мълчанието на агнетата” в България . 2| 2276 |16.07.2024 Управителят на НЗОК: Вървим към SMS нотификация към пациентите . 3| 2570 |16.07.2024 Запрянов: Способностите на армията при пожари са лимитирани, трябва превантивна дейност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads