Реклама / Ads
3| 3934 |06.01.2023 НОВИНИ

Над 500 мобилизирани от Кремъл - убити в Украйна. Жертвите на РФ във войната са хиляди

.
Над 11 хил. руснаци са загинали във войната в Украйна. Сред тях са 539 мобилизирани от Москва показват данни на руската редакция на BBC.
 

От първия ден на войната Руската служба на Би Би Си, съвместно с Медиазона (призната за "чуждестранен агент“ в Русия) и екип от доброволци, води списък на загиналите руски военнослужещи в Украйна. Към 6 януари са установени 11 009 загинали войници и офицери.


Медията разчита само на потвърдени съобщения за смъртни случаи, така че събраните данни не отразяват реалното ниво на жертвите. Предполага се, че те може би са с до 60% повече. 


От BBC считат, че погребаните са драстично по-малко. До този извод журналистите стигат след като проучват ситуацията в гробищата в над 60 руски населени места. Според най-скромната оценка, загубите на руската армия и Националната гвардия в Украйна могат да бъдат над 22 000 души.


Общите безвъзвратни загуби на Русия (т.е. броят на тези, които са извън строя поради наранявания, смърт или изчезнали) може би надхвърля 99 хил. души. Тази цифра се основава на наблюдения на Центъра за военноморски анализ на САЩ, според които на всеки руски войник, загинал по време на войната в Украйна, са били ранени средно около трима и половина. Тази цифра не включва онези, които са воювали на страната на Русия като част от „народните милиции“ на Донецк и Луганск.


С помощта на открити данни от медията стигат до извода, че на фронта са загинали най-малко 539 руснаци от мобилизираните през есента на миналата година. Броят на загиналите руснаци в сборните пунктове за мобилизирани продължава да расте. През последните две седмици се съобщава за три смъртни случая в тренировъчни центрове. Действителните загуби сред мобилизираните може да са много по-високи, тъй като много доклади за войници, убити в Украйна от октомври, не посочват техния статус. 


Това число не включва военните, загинали по време на обстрела на Макеевка на 1 януари. До 3 януари 2023 г. Министерството на отбраната на Русия призна смъртта на 89 руснаци в Макеевка. Както украински журналисти, така и руски провоенни блогъри казват, че броят на жертвите може да достигне стотици.


През последните два месеца в публичното пространство се появиха много съобщения за смъртта на затворници, заминали да се бият в Украйна като част от ЧВК Вагнер. BBC успя да установи имената на 240 осъдени, загинали в Украйна. Броят им бързо нараства. Мнозина са осъдени за тежки и особено тежки престъпления, включително срещу близки роднини.


Според източници на BBC на фронтовата линия украинските позиции сега се щурмуват главно от части на ЧВК "Вагнер", както и от части, съставени от доброволци.


В повечето случаи това са хора, които доброволно са подписали краткосрочни договори с Министерството на отбраната и руската гвардия след началото на войната. В същото време, преди да бъдат изпратени на фронта, много от тях преминаха само от 3 до 10 дни обучение. Делът на загиналите доброволци продължава да расте, сега те вече представляват 13% от общия брой на потвърдените жертви.


Една от причините за значителното нарастване на загубите сред доброволците и мобилизираните е изчерпването на кадровия резерв на най-боеспособните и елитни части на руската армия и Националната гвардия.


Въздушните, морските и специалните части претърпяха сериозни загуби през първите месеци на войната, когато бяха хвърлени да щурмуват селища без подкрепата на тежка техника и артилерия.


Специалните части на ГРУ също са претърпяли сериозни загуби. 


От 11 009 идентифицирани руски войници, загинали в Украйна, 1577 души, тоест почти 15%, са офицери. Сред загиналите са четирима генерали и 52-ма полковници. Особено голям е делът на загиналите сред офицерите от специалните части - както в ГРУ, така и в отрядите на руската гвардия. 


Особено значителни загуби претърпяха младши офицери от руската армия. Именно те трябва да вземат основните тактически решения за воденето на битката. В същото време повечето от тях са все още млади (званието лейтенант се получава най-често на 21-22 години), неопитни, но вече принудени да решават как да постигнат целите, поставени от командването.


Според експерти Русия е влязла във войната с излишък на военна техника във въоръжените сили и остър недостиг на обучен личен състав. В резултат на това по време на война командирите са принудени да командват войници в битка, като сержанти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6190 |05.01.2023 Лицемерие от шайка кремълски дяволчета: Реакцията на Запада и Украйна за предложеното от Кремъл примирие . 4| 3241 |03.01.2023 Евгений Кънев: Кабинетът на Радев направи всичко възможно да продължи енергийните ни зависимости от Кремъл . 47| 8125 |02.01.2023 Стотици руснаци убити при атака над Донецк. Недоволните в Москва растат . 6| 3657 |30.12.2022 Пак рокади от Русия на фронта в Украйна. Кремъл смени пореден командир

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads