Реклама / Ads
0| 3956 |26.09.2023 НОВИНИ

Над 9 млн. лева даваме за бюлетини. ЦИК мисли дали да засекрети машинния вот

.
Напълно възможно е Централната избирателна комисия отново да засекрети машинния вот. 
 

На последните парламентарни ЦИК реши в протоколите да се вписва само общият брой на гласовете от машините и бюлетините, без възможност за сравнение между двата вида гласуване. Тогавашният говорител Цветозар Томов заяви, че това решение ще дойде дюшеш за изборните измамници и напусна поста си като остана само член на комисията. Впоследствие решението на ЦИК беше определено като незаконносъобразно от Административния съд в София и не бе обжалвано пред ВАС. 

 

В отговор за “Дневник” говорителката на ЦИК Росица Матева заяви, че пред последните дни се обсъждат различни варианти на протокола и все още не е одобрен финален вариант. Обсъжда се да бъде отделно записвано гласуването от хартиени бюлетини и машини, но все още не е ясно кой вариант ще бъде избран.

 

А иначе - 3606 вида бюлетини ще има на местните избори на 29 октомври - 265 вида за общински съветници и кметове на общини, 33 вида за кметове на район и 3041 за кметове на кметства. Прогнозния брой е 21 млн. Вече е издадена и обществената поръчка за доставка на хартиените бюлетини и за хартията за машините. 

 

Около 9,1 млн. лева е прогнозната стойност на обществената поръчка, стана ясно от брифинг на ЦИК.

 

Предизборната кампания започна в петък, а утре ще бъде изтеглен и жребия за номерата на бюлетините на партиите и коалициите, които ще участват в местните избори. След това ОИК ще добавят след последния номер в бюлетините на териториите на съответната община регистрираните при тях местни коалиции и инициативни комитети по реда на постъпване на документите във входящия регистър и това ще бъдат номерата им.

 

Предстои всички кандидати да бъдат проверени за това дали отговарят на условията за участие. Това ще се случи до 10.00 часа на 28-и септември, ден преди началото на предизборната кампания. Ако бъде установена недействителност на регистрацията на някой от кандидатите или ако до този срок, някой от кандидатите в регистрирана листа се откаже, партиите и коалициите, местните коалиции имат право да предложат нов кандидат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4044 |26.09.2023 Премиерът Денков увери МВР: При оценката на работата ви няма да се водим от интриги и политически декларации . 0| 3870 |26.09.2023 Топ 16 танцьора в България се изправят един срещу друг на 8-ми октомври на финала на Red Bull Dance Your Style . 0| 3798 |26.09.2023 Отстраниха временно съдията от Окръжния съд в Търговище, обвинен в приемане на подкуп . 13| 5478 |26.09.2023 Иван Костов при военния министър Тагарев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads