Реклама / Ads
21| 3272 |22.01.2021 НОВИНИ

Над половината българи смятат, че кабинетът не се справя с епидемията

.
Източник: БГНЕС
Над 50% от българите смятат, че правителството не се справя със епидемичната ситуация у нас. Става дума за близо ⅔ от анкетираните в ново проучване на “Галъп интернешънъл”. Изследването е направено в края на изминалата вече 2020 г., която бе белязана от пандемията от COVID-19 и обхваща населението не само у нас, но и по света.
 

Сравнението с по-ранни данни сочи, че в хода на 2020 г. се е увеличило разочарованието от властта и то масово. 


"В първите месеци на кризата българското правителство, а и много други по света, получиха силен ситуационен рейтинг, породен донякъде и от страха и неизвестността на новата заплаха. Постепенно, в последните месеци този силен първоначален заряд на подкрепа се изчерпва – и поради привикване със новата ситуация и живот в условията на коронавирус, и поради сериозния ръст на новите случаи в страната в края на 2020 г. Така, ако през април и юни мнозинства от близо три четвърти одобряваха начина, по който правителството у нас се справя с коронавируса, то сега този дял се е стопил до една трета. Ще трябва да се изчака какъв ще е ефектът от спада в случаите на коронавирус, за да се види имали съживяване на показателите", обобщават от “Галъп”.


Две трети от българите се съгласяват с твърдението, че ограничаването на пътуването между страните е приемлив метод за борба с разпространението на коронавируса. Една пета е на противоположното мнение.


Поляризирано е обществото у нас по отношение на COVID-19. Почти еднакъв процент от запитаните смятат, че заплахата от инфекцията е преувеличена. 42% са съгласни с това, докато 44% мислят по друг начин. Преди това обаче тезата за преувеличеността имаше повече поддръжници. 


Повече от половината от запитаните българи (56%) изразяват готовност да се откажат от някои от своите човешки права, ако това ще помогне да се спре разпространението на коронавируса. 31% не биха жертвали своите човешки права, дори и за да ограничат заразата. Междувременно обаче данните показват, че българското общество е и далеч по-неуверено в съгласието си за отказ от човешки права на фона на обобщените за света данни.


42% от българите изразяват своето желание да се ваксинират, в случай че има обществено достъпна ваксина срещу коронавируса, която е считана за безопасна е ефективна. 36% по-скоро не биха си поставили такава ваксина.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 5117 |22.01.2021 Републиканци за България настояваме проф. Илия Гюдженов да поднесе публично извинение на сънародниците ни в чужбина . 22| 3245 |22.01.2021 Министър Ангелов: До края на годината ще бъдат ваксинирани над 2 млн. българи . 0| 3295 |22.01.2021 Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията Западна България за периода 25-29.01.2021 г. . 19| 3326 |22.01.2021 Републиканци за България със седем въпроса към външния министър Екатерина Захариева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads