Реклама / Ads

0| 2753 |25.03.2022 НОВИНИ

Йорданова: ВСС ще направи всичко, за да не гледа част от обстоятелствата за отстраняването на Гешев

.
Надежда Йорданова Източник: стопкадър, БНТ
Много е притеснително главният прокурор да нарича предложението за отстраняването му „нищо“. ВСС ще направи всичко възможно да не гледа част от обстоятелствата за предсрочното отстраняване на Иван Гешев. Това заяви в ефира на Българската национална телевизия министърът на правосъдието Надежда Йорданова. По думите й взаимоотношенията й с прокуратурата са нито война, нито нападения.

„Тогава когато министърът на правосъдието е констатирал конкретни нарушения, по Конституция е длъжен да сезира пленума на Висшия съдебен съвет да направи предложение за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Това не е нападение, това е търсене на отговорност и се нарича правова държава“, обясни Йорданова.

 

Министърът на правосъдието очаква на 4 април пленумът на ВСС да се произнесе по допустимостта на направеното предложение за предсрочно освобождаване на Гешев, да каже дали продължава да гледа обстоятелствата по същество.

 

„Стана ясно, че Пленумът на ВСС ще направи всичко възможно да се намери оправдание да не гледа част от основните обстоятелства, посочени в предложението, под претекста, че става въпрос за действия и бездействия, извършени преди началото на мандата на главния прокурор. Това за мен е неприемливо от правна страна. В Министерство на правосъдието обсъждаме с какви средства да реагираме“, каза правосъдният министър.

 

Според нея има други обстоятелства, които ще се разгледат, защото са в мандата на главния прокурор.

 

По думите й събитията от миналата седмица с арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова е станало ясно, че е необходима реформа в прокуратурата, така че да се гарантира, че всеки един случай ще бъде разследван обективно, всестранно и бързо.

 

„Не може да се допуска двоен стандарт при определени казуси, някои случаи 2, 3 , дори 6 години да не бъдат разследвани по адекватен начин, а други да бъдат разследвани в рамките на 7-10 дни. Големият проблем е бавното разследване или не разследването въобще“, каза Йорданова.

 

„Никой не е над закона. Това е едно от основните ми вярвания през целия ми професионален живот и няма да спра да вярвам в това“, повтори тя.

 

Що се отнася до информацията, с която разполага Васил Божков, Йорданова бе категорична, че задължително трябва да бъде проведено разследване след изказването на бизнесмена, като бъдат изяснени всички факти обективно и по реда, предвиден по закона. Тя уточни, че за да стигне едно дело до съд и да има присъда, е важно да се спази процесуалния ред.

 

Йорданова поясни, че България няма договор за правна помощ с Обединените арабски емирства, но международният правен ред има и други способи за правно взаимодействие и извършване на правни действия на територията на съответната страна. Механизмът се нарича „при условията на взаимност“. „Спрямо България и ОАЕ такива действия са предприемани, стъпките са ясни и Министерството на правосъдието не веднъж е съдействало на прокуратурата“, посочи тя.

 

„Това, което трябва да се направи, е органът на съдебната власт да отправи искане до Министерство на правосъдието с конкретика какво действие искаме да бъде извършено на територията на ОАЕ. След това министърът на правосъдието излага това, спрямо колегите от ОАЕ и моли да се извършат определени действия „при условията на взаимност“, например да се разпита определено лице. Процедурите са ясни. В тях Министерство на правосъдието съдейства, но искането за разпит трябва да дойде от орган на съдебната власт. Това решение зависи от прокуратурата, а когато стигне обвинението до съда - от съда“, обясни Йорданова.

 

По думите й само МВР и прокуратурата мога да снемат червената бюлетина за издирване от Интерпол на Божков, Министерство на правосъдието няма правомощия в тази посока.

 

Според НПК лице с повдигнати обвинения може да бъде разпитано чрез видеоконфеерентна връзка. Има единствена пречка – ако това не пречи на разкриване на обективната истина.

 

„Ако се използва този способ, трябва да бъде обяснено дали ще попречи за разкриване на обективната истина или не“, каза правосъдният министър.

 

Йорданова уточни още, че европейските делегирани прокурори работят тогава, когато съответното деяние е свързано с еврофондове или с ДДС измама, когато има трансграничен ефект - засяга две или повече държави, членки на ЕС.

 

На Надежда Йорданова не й е известно да има повдигнато обвинение срещу Асен Василев. Образувано е досъдебно производство по конкретен случай.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2601 |24.03.2022 „Заради политически натиск“: Прокурорът по досъдебното производство срещу Василев си направи отвод . 0| 2672 |24.03.2022 Надежда Йорданова: Очаквам правилата за отстраняването на Гешев да бъдат приети днес . 0| 3389 |23.03.2022 Рашков: МВР не може да направи нищо, когато срещу него стои политически пристрастен човек . 0| 2492 |22.03.2022 В деня на водата „Софийска вода“ направи дигитална разходка из невидимия воден свят на града
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ