Реклама / Ads
2| 2306 |06.05.2024 НОВИНИ

Надежда Цекулова: Трябва последователна политика за изграждане на държавна национална детскa болница

.
Източник: ЗА истинска детска болница/Facebook
"Нашите претенции са към държавата, която непрекъснато изпраща разнопосочни послания и остава впечатление, че е неспособна да гарантира, както е по Конституция, на хората право на здравеопазване". Това каза в интервю пред БНР Надежда Цекулова, журналистка и член на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница в София.
 

"За съжаление в реални ситуации ставаме свидетели на различни фактори и всеки е преодолим, и е добре, щом държавата не се справя, защо частник да не построи детска болница? Вярвам, че държавата би могла да се справи, ако се намери политическа воля. И всички партии, записали в програмите си като приоритет детско здравеопазване, спрат да се състезават на този терен. И всеки следващ управляващ спре да отменя, това което  е направил предишният и да създадат последователна политика", коментира Цекулова.





Тя бе категорична, че за Национална детска болница се говори в два контекста: "Първият е когато има сериозен скандал и вторият е преди избори."

 

Според нея скандалът с решението на МС и отменянето му за нова, частна детска болница е фактор, който също е повлиял върху проекта за изграждане на Национална детска болница от държавата.

 

"Допълнително ще усложни процеса, защото създаването на едно лечебно заведение, като НДП е сложна и комплексна задача, с каквато българската държава не се е сблъсквала от много години", предупреди представителят на Обществения съвет.

 

Според нея хубавото е, че "за първи път има непрекъсваемост на процеса, това целенасочено усилие да има НДБ и виждаме, че държавата среща сериозни трудности да се справи.

 

"Да е ясно, всички казват "вие сте чисти комунисти, как сте против частната инициатива", не, не сме! Частната инициатива в здравеопазването е доказала своето място и полза. Всички знаем спецификите и на двата вида лечебни заведения - частни и държавни, всяко има плюсове и минуси. Важно е, че държавата има обществен ресурс от средства и кадри в сферата на здравеопазването и трябва чрез регулация и политики, да реши какво й е приоритет, да развива и да го прави както трябва", обясни Надежда Цекулова.





Тя прогнозира, че Търговска лига вече е спечелила едно дело, с което е обжалвала отказ от МЗ за нова болница.

 

"И ако и сега спечели в съда отмененото на решение на МС за детска болница, може да се окаже, че след година-две в Столична община ще има две болници, абсолютно ненужни", коментира Цекулова.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 8699 |06.05.2024 Ген. Мутафчийски: Ваксинацията спада - и то срещу смъртоносни заболявания. Това може да е фатално в бъдеще . 2| 2321 |06.05.2024 Адм. Емил Ефтимов: Армията ни стои стабилно, българските граждани да са уверени в сигурност си . 6| 3544 |06.05.2024 Николай Слатински: България трябва да се поучи - пети колони и противоречия само осмеляват Русия да нападне . 2| 2462 |06.05.2024 На фона на руската война срещу Украйна - как работи многонационалната бойна група на НАТО в България? /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads