Найденов погна търговците предколедно

Правят се всекидневни проверки по отношение на това дали храните са безопасни и качествени. Те са по-интензивни и по-задълбочени с оценки на риска по тези празници, тъй като всяка година, знаете – правят се опити на принципа ден година храни и да ни развалят празниците, каза Найденов.
По думите му обаче чувствително са намалени опитите за предлагане на некачествени храни, или с неустановен произход.
Предполагам, че това е на базата на тези рестрикции, които се налагат от миналата година и на това, че вече Агенцията за безопасност на храните функционира почти една година, коментира той. Най-често срещаните нарушения били по кооперативните пазари, по улиците, където се предлагат продукти без опаковка.
След като приключат проверките на хранителните стоки в големите магазини, ресурсът ще се насочи към зимните курорти. Там ще има масирани проверки, защото някак си по-лесно е да се контролират магазините, там нещата са изложени на щанда, един инспектор може да провери доста голям брой магазини, докато в ресторантите и най-вече по отношение на хигиената и на произхода на храните се правят компромиси и за това там ще съсредоточим усилията през следващата година”, каза още министърът.
Заведенията за хранене са стотици хиляди, а ресурсът на агенцията не е толкова голям, за това ще е нужно повече време. Затова ще променим методиката на оценка на риска, за да може да имат те по-голям респект от това, което правим. Промяната предвижда по-изненадващи проверки и повече проверки по сигнали на гражданите. Факт е, че колкото и да е лъскаво заведението зад витрините, зад завесите ние не виждаме какво става като консуматори, посочи Найденов.
Той обясни, че в хипермаркетите почти няма проверки, “защото те имат вътрешен контрол и това са търговски марки, които не биха си позволили компромис най-вече с безопасността на храните“.
Няма контролен орган в държавата, който да контролира цените на хранителните продукти по време на празниците или поне не сме ние, заяви още той.
Найденов обяви, че българският горнооряховски суджук е първият български продукт със защитен географски произход и посочи, че “това е много голям успех“. “Вече, който иска да прави суджук, ще трябва да плаща на България, ако не – ще трябва да го кръщават по друг начин”, обясни Найденов. “Българският защитен суджук е много по-хубав отколкото немските, френските и италианските колбаси откъм вкус и качество“, посочи министърът.
По-рано министрите Найденов, Трайчо Трайков и Тотю Младенов дариха кашкавал и сирене на дом за стари хора в столичния квартал "Дървеница".
Моля, подкрепете ни.





