Реклама / Ads
15| 4681 |15.02.2021 НОВИНИ

Накрая всички ще се ваксинираме, за да си показваме имунизационните паспорти на летището

.
Източник: БГНЕС
Накрая всички ще се ваксинираме, за да си показваме ваксинационните паспорти на летището. Иначе ще ни обясняват, че е доброволно. Разбира се, никой не ни принуждава нито да летим, нито да се качваме в обществен транспорт, можем да ходим пеша или да си купим колело.
 

Докато страните-членки на ЕС остават раздвоени по отношение на въвеждането на имунизационни паспорти, Световната здравна организация също заговори за такива.

 

Специалният пратеник на СЗО по въпросите на COVID-19 Дейвид Набаро очаква "някакъв вид" имунизационен паспорт да бъде издаван в бъдеще.

 

"Абсолютно съм сигурен, че през следващите няколко месеца ние ще имаме голямо движение и какви ще са условията за лесно придвижване на хора от място на място, така че несъмнено ще бъде важен някакъв вид сертификат за ваксинация", заяви той пред Sky News.

 

Набаро подчерта, че държавите ще могат да създадат "балони" с цел пътуване, ако прилагат едни и същи стандарти за ограничаване на коронавируса и подобни нива на ваксинация. Прозрачността около мерките срещу коронавируса между държавите е ключова за проследяване на новите мутации на COVID-19, продължи експертът.

 

Той призна, че вирусът ще остане за известно време, дори и когато по-висок процент от населението е ваксинирано. По думите му има вероятност и нов щам на COVID-19 да преодолее защитата на ваксината.

 

Издаването на имунизационни паспорти е сред най-спорните потенциални мерки за ограничаване разпространението на коронавируса в бъдеще.

 

27-те държави членки продължават дискусиите за общи правила и споделяне на данни за пациентите за взаимно признаване на имунизационни сертификати. Към момента няма обща позиция какви правила да осигуряват тези паспорти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 3394 |15.02.2021 По-малко от 50 дни до изборите: Всички драпат за челната тройка . 8| 3061 |11.02.2021 СЗО: Ваксината на AstraZeneca да се използва при всички възрасти . 35| 4243 |09.02.2021 Проф. Витанов: Пуснем ли всички ученици в клас, след 2-3 седмици заразата скача с 10-15% . 4| 2952 |09.02.2021 Ваксинират 246 учители в Благоевградско, дозите не стигат за всички желаещи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads