Реклама / Ads
27| 5816 |10.01.2021 НОВИНИ

Нанков призна: Укрепване на свлачището при Р. манастир нямало и акт 15

.
Пътят за Рилския манастир е затворен
6 милиона лева. Ами да, толкова струва целият проект, но той не е изпълнен, да кажем, нито са изплатени 6 милиона към момента. Има още дейности, които трябва да се извършат. В момента обаче премисляме последващи действия по отношение на премостване на пътния участък. Нито имаме приемателна комисия, нито имаме акт 15 - беше на етап извършване на строителни дейности. Това заяви зам.-министър Нанков, цитиран от БНТ.
 

Този целият скат над 500 метра над нас при подобни геодинамични процеси, подобно преовлажняване, едва ли би могъл да бъде така трайно укрепен в рамките на този проект с този тип дейност. Премахвайки скалата, отваряме риск 600 метра оттук нагоре и целият скат да пропадне долу в дерето, обясни още той.

 

Изп.-директор на "Автомагистрали" ЕАД Стоян Беличев пък заяви, че все още се обмисляло как да стане премахването на скалата и кой да минава през този участък. Засега движението остава временно ограчичено в двете посоки.

 

"Преминаването все още обмисляме как да се случи точно и кой да преминава през участъка. И това ще бъдат хората, които трябва да преминат. Това са духовенството и обслужващият персонал на манастира. Ще бъде поставена светофарна уредба със сигналист, но мисля че в момента е най безопасно това да се случва само в светлата част на деня, през нощта пътят ще бъда затворен", каза още Беличев.

 

Още вчера от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) съобщиха, че преовлажняване на скатовете по трасето на пътя за Рилския манастир са активизирали поредица от свлачищни процеси през последните 24 часа и поради това движението по третокласния път III-107 Кочериново - Рилски манастир остава временно ограничено в двете посоки.

 

И добавиха, че ако не е било укрепването, срутването щяло да бъде още по-голямо. Освен това изграждането на подпорната скала и монтирането на якостна мрежа по ската, което струва 6 млн. лева, е било само първият етап от укрепителните работи в този участък. При втория ще трябва да се обезопаси и горната част на ската, където срутищните процеси продължават.


От думиге та Нанков стана ясно, че всъщност укрепването на склона не било готово за експлоатация (укрепителните дейности започнаха в края на юни и включваха възстановяване на пътната настилка по участъка). Въпреки това на 29 декември премиерът Бойко Борисов написа във "Фейсбук", че каквото е било обещано да се направи за Рилския манастир, е вече изпълнено. ''Искам тук да е като картичка, като дойдат хората да се поклонят на тази Света обител, да няма неизкусурено нещо'', заяви тогава той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4520 |23.10.2020 Николай Нанков е с коронавирус . 10| 4570 |25.06.2020 ДБ: България няма нужда от Министерство на бетоноукрепването . 13| 5008 |14.06.2020 Калоян Паргов: Време е за идейно и организационно укрепване на БСП . 17| 7044 |02.06.2020 Каракачанов призна: Кум съм на Пламен Бобоков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads