Реклама / Ads
5| 5308 |08.06.2011 НОВИНИ

Напаст от кърлежи в България

.
Стотици пациенти, ухапани от кърлежи, напълниха поликлиники и болници в цялата страна.
 

Това е много опасно, защото паразитите пренасят тежки заболявания, сред които и кримската хеморагична треска. А тя отнема живота на всеки трети заболял, пише в. Труд.

Регистрираме лавинообразно увеличаване на жертвите на паразита в последните 2 седмици, съобщи пред “Труд” доц. Ива Христова, шеф на Националната референтна лаборатория по предавани от кърлежи инфекции. Според нея пикът на ухапванията се дължи на неправилно и неефективно пръскане на тревата, избуяла от обилните дъждове.

В 12 ч след полунощ срещу вторник само в диагностично-консултативния център в столичния кв. “Младост 3” бяха пристигнали трима пострадали от паразита. А през деня бяха минали над 20 души. Същото бе положението и в 17-и ДКЦ, както и на много места в страната. Проблемът се крие в това, че тревните площи първо трябва да се окосят, а после през целия летен сезон да се напръскат поне 3-4 пъти, а не само веднъж, обясни д-р Ангел Кунчев, главен държавен санитарен инспектор на България. И добави: “Няма как да преброим всички пострадали от паразитите, защото те търсят помощ и в болници, и в медицински центрове в страната. Но със сигурност са стотици седмично.”

В “Пирогов” само във вторник до обяд в гнойно-септичната хирургия помощ потърсиха 3-ма ухапани от паразитите, съобщи дежурният в звеното д-р Александър Иванов. От началото на годината в България са открити 60 случая на марсилска треска, като най-много са в Добрич, Бургас и Хасково. Други 228 българи са били повалени от лаймска болест (43 от тях са от Силистра, а 23 от Варна) и трима от ку-треска, добави д-р Кунчев.

За рекорден брой жертви на кърлежите съобщиха от Спешна помощ в Смолян, предаде “Фокус”. Става дума за 44 пострадали в областта от 20 май до вторник. И според шефа на службата д-р Велин Денев тази статистика се дължи на по-късното пръскане на тревните площи срещу вредителите. Сред ухапаните няма деца, а случаите са предимно с възрастни хора, вършили селскостопанска работа. Най-много са пострадалите от Девин, Златоград и Неделино.

От 1 юни случаите в Бургаско са 15, каза д-р Костя Бакърджиев, шеф на отделение в болницата в морския град. Голяма част от ухапаните били с лаймска болест и марсилска треска. Второ пръскане срещу кърлежи и бълхи ще бъде извършено днес в Горна Оряховица, Велико Търново, Свищов, Полски Тръмбеш. А в София втората акция по обезпаразитяване бе в понеделник. Тя продължава днес и в четвъртък. По десетина души седмично от Пловдив и селата биват хапани от кърлежи, каза д-р Моника Троянчева от Регионалната здравна инспекция под тепетата. 10 души с лаймска болест пък са регистрирани в Шуменско от пролетта до сега, съобщи епидемиологът д-р Марко Марков. Според него стотици били ухапаните, които сами вадели паразитите. Седмица след като ви отстранят кърлежа, мерете температурата си и ако се повиши, търсете лекар, посъветва д-р Кунчев. Наблюдавайте и дали петното около ухапването се увеличава или почервенява. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5474 |03.06.2011 Яжте краставици, Е.коли не може да стигне до България . 8| 4919 |02.06.2011 Тенчо Попов ще съди България в Страсбург . 29| 6354 |02.06.2011 Хомосексуалните в България: Не сме чудовища! . 35| 5752 |30.05.2011 Заселваме България с германци, за да няма АЕЦ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads