Реклама / Ads
20| 7656 |17.04.2020 НОВИНИ

Напрежение във „Фокултета“, роми викат „Оставка“ /допълнена/

.
Протестът на ромите Източник: БГНЕС
Напрежение в столичния кв. „Факултета“. Ромите от квартала излязоха на протест. Те обясниха пред медиите, че е мирен. На място е и ръководството на СДВР, което дава указания на ченгетата как да се действа. Присъствието на униформени е значително.
 

 Засега няма изстъпления.  Хората негодуват срещу мерките за борба с коронавируса. В момента множеството скандира „Оставка“.  Жена призова: „Моля, съкварталци, на два метра да стоим и сега мирно да се приберем. Показахме това, което искаме. Няма нужда да създаваме проблеми“.

 

Прави впечатление, че всички са с маски, но са на близко разстояние. Полицаите са в непосредствена близост до тях, но те не смущават протестиращите. "В България Бойко е добре, а циганите гладуват", провикна се един от ромите. Друг пък обясни пред медиите: "Ей тука са били моите племенници. Нека Мутафчийски да дойде и да ни направи тестове на всички. Ама няма да направи, знаете ли защо, защото трябват пари".

 

След около час, жителите на квартала започнаха да се разотиват. Един от медиаторите между ромите и полицаите обясни, че на този етап напрежението привидно е овладяно. Има група от около 20 души, които не желаят да напуснат. В момента с тях се водят разговори.

 

Задържан е мъж с ограничителна заповед. Според шефа на СДВР Георги Хаджийски  това е станало причина за напрежението. По думите му няма данни събирането да е било предварително планирано.

 

Припомяме ви, че до второ нареждане се забранява влизането и излизането от "Филиповци" и "Факултета", освен за отиване на работа с представяне на служебна бележка от работодател и нужда от медицинска помощ. Ограничава се и движението на територията на двата квартала, с изключение на излизания за посещение при личен лекар и за закупуване.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5564 |14.04.2020 Роми Иванова: Хората не решават кризи ПРЕЗ ТЕЛЕВИЗОРИТЕ, господа! . 15| 4624 |11.04.2020 Каракачанов: След големите кризи идват напрежение, конфликти и мигранти . 4| 3902 |08.04.2020 Расте напрежение сред служителите в бюрата по труда в цялата страна . 10| 3615 |08.04.2020 Отбелязваме Международния ден на ромите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads