Реклама / Ads
4| 2183 |31.07.2024 НОВИНИ

Напрежението във Венецуела расте: 6-ма убити и над 700 арестувани при протестите срещу изборните резултати

.
Източник: БГНЕС
Напрежението по улиците във Венецуела расте, след като най-малко шестима бяха убити, а повече от 700 задържани, в протести срещу спорното преизбиране на президента Николас Мадуро, информира ДПА.
 

Неправителствената организация „Форо Пенал“ алармира в „Екс“, че сред жертвите на довелите до насилие протести в понеделник има и двама младежи. Според прокуратурата има и загинал служител на реда.

 

На национално ниво са били задържани 749 души, отбеляза венецуелският главен прокурор Тарек Сааб. Арестуваните са нападнали полицейски управления, избирателни секции, кметства и болници, обясни Сааб и уточни, че са заподозрени в тероризъм, подбуждане на омраза и блокиране на пътища.





Обхванатата от криза страна е изправена пред нова вълна от обществени сътресения, след като Мадуро официално беше обявен за победител на неделните избори, като по този начин авторитарният лидер от левицата си осигури още един шестгодишен мандат.

 

Опозицията отказа да признае официалните резултати и отправи обвинения за изборна измама.

 

Очакваше се протестиращите да излязат по улиците снощи, на фона на нарастващото недоволство от според тях фалшифицираните избори.

 

Опозицията призова за свикване на мащабни антиправителствени протести вчера. Правителството също планира да изведе поддръжниците си по улиците.





Държавният глава Мадуро коментира, че след изборите е имало над 100 нападения.

 

В понеделник бяха произведени изстрели по демонстратори, които маршируваха към президентския дворец в столицата Каракас, съобщи вестник „Насионал“, като има и видеозаписи на случилото се. Телевизионни кадри показват как полицаи използват сълзотворен газ и бият хора.

 

„Имаме си работа с държавен преврат, подстрекаван от фашистките сили на крайната десница с подкрепата на имперски сили, [на] американски империализъм“, каза министърът на отбраната ген. Владимир Падрино Лопес. „Ще попречим на този държавен преврат“, подчерта той.

 

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк изрази притеснение във връзка с насилието. „Обезпокоен съм от сведения за непропорционалното използване на сила от службите за сигурност и въоръжените групировки, подкрепящи правителството“, посочи той в изявление и настоя венецуелското правителство да уважи правото на гражданите си да протестират мирно и свободно да изразяват мнението си без страх.





Националната избирателна комисия официално обяви Мадуро за победител в президентските избори, на които е получил 51,2% от гласовете, докато опозиционния кандидат Едмундо Гонсалес е събрал 44,2% от вота.

 

Опозиционният лидер Мария Корина Мачадо в понеделник заяви пред представители на медиите, че правителствените опоненти са имали достъп до 73% от преброените гласове, които показват че Голсалес е спечелил безапелационно. Корина Мачадо заяви, че опозиционният кандидат е спечелил във всички щати и е получил 6,2 милиона гласа, докато Мадуро е получил едва 2,7 милиона.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2647 |31.07.2024 Снаряд е избухнал в държавното предприятие "Терем" /обновена/ . 0| 2159 |31.07.2024 Народното събрание одобри окончателно актуализацията на бюджета . 4| 3355 |31.07.2024 Мохамед Халаф: Убийството на лидера на Хамас е голяма обида и унижение за самата държава Иран . 4| 7674 |31.07.2024 Валентин Радев за ФрогНюз: Държавата да се вземе в ръце - останаха много малко експерти по боеприпаси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads