Реклама / Ads
5| 5160 |28.11.2012 НОВИНИ

Наши полицаи ще тренират на американската граница

.
Цветан Цветанов и Джанет Наполитано Източник: МВР
Наши експерти от Гранична полиция ще бъдат командировани на югозападната граница на САЩ в началото на 2013 г. Там те ще се запознаят с дейността и най-добрите практики на американските гранични служби по отношение на незаконната имиграция и противодействието на трафика на хора.
 

Това стана ясно след среща на вътрешния ни министър Цветан Цветанов с Джанет Наполитано – секретар по вътрешната сигурност на САЩ.

В разговора им беше обърнато специално внимание на граничната сигурност и възможностите за двустранно сътрудничество, съобщи МВР.

Разгледани бяха редица регионални фактори, които оказват потенциален имиграционен натиск върху България – конфликтът в Сирия, общото състояние на несигурност в района на Близкия и Средния Изток, както и потенциални имиграционни заплахи от някои държави в Северна Африка.

Джанет Наполитано заяви, че САЩ следят с безпокойство процесите в тези региони и споделят загрижеността на българското правителство. Въпреки много високата оценка от американска страна за българските граници, отговарящи на всички изисквания на Шенгенското споразумение, не бива да има никакво подценяване на възможните имиграционни заплахи.

В рамките на срещата беше обсъдена възможността за създаване на специализирано оперативно звено съвместно между ГДБОП, Сикрет Сървис и Департамента за вътрешна сигурност на САЩ по противодействие на престъпленията в Интернет.

Бяха обсъдени и конкретни договорености за засилване на двустранното сътрудничество в областта на обучението на кадри от правоохранителната и правораздавателната система, за оптимизиране и увеличаване на обмена на информация по конкретни оперативни случаи, както и общи въпроси на двустранното сътрудничество.

В рамките на вчерашната програма от посещението в САЩ министър Цветанов и водената от него делегация посетиха Международната асоциация на полицейските ръководители – най-старата съсловна организация на полицейски началници в САЩ, създадена през 1893 г.

Цветан Цветанов и директорът на ГДБОП Станимир Флоров участваха и в кръгла маса, организирана от Джърман Маршал Фонд на тема: „Регионална и глобална сигурност: Ролята на България в борбата с организираната престъпност и тероризма“.

Бяха посочени някои от проблемите в тази област, както и конкретни постижения и операциии с евроатлантическо партньорство по противодействието на наркотрафика и трафика на хора, източването на кредитни карти чрез скимиращи устройства, както и постиженията по някои от знаковите дела в България срещу тежката организирана престъпност. Бяха дадени конкретни примери с делата „Килърите“, „Наглите“ и „Октопод“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 5552 |23.11.2012 Немските села пълни с наши доктори . 23| 4954 |18.11.2012 Нетаняху успокоил Борисов по телефона за нашите в Израел . 9| 5874 |10.11.2012 Кметът на Созопол: Нашият вампир е брат на граф Дракула . 2| 6584 |09.11.2012 Наши гурбетчии, отвлечени в Италия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads