Реклама / Ads
0| 2218 |10.08.2024 НОВИНИ

Натаалия Киселова: Не очаквам значителна промяна в начина, по който ще бъде структурирана властта

.
Наталия Киселова
Наталия Киселова смята, че е от важно значение кои министри ще влязат в състава на кабинета, който ще бъде оглавяван от Горица Грънчарова-Кожарева, тъй като всеки един министър има съществена роля.
 

Тя припомни, че след последните конституционни промени отговорността на служебния кабинет вече не е на президента Радев, а изцяло

 

Според преподавателя по конституционен право Наталия Киселова Радев е избрал Кожарева за служебен премиер, защото е останала единствен възможен избор то списъка.


„Има един нюанс, който партиите не уловиха в края на миналия парламент, и президентът продължава да се възползва от тази възможност, а именно – той назначава с указ служебното правителство, но прехвърля отговорността на кандидата… За мен ще бъде много интересно какъв ще бъде съставът на това правителство – дали ще има приемственост, или ще има завой към някоя от партиите“, коментира Киселова.

 

По думите ѝ промяна във вътрешното министерство няма да има, ако бъде избран за служебен министър някой от заместниците на Калин Стоянов.

 

Преподавателят по конституционно право напомни, че освен вътрешният министър, важен фактор са правосъдният и министърът на отбраната.

 

„От политическа гледна точка не очаквам значителна промяна в начина, по който ще бъде структурирана властта, ако я гледаме по отношение на разпределение на определени политически центрове“, смята социологът Добромир Живков.

 

На въпроса каква предизборно кампания да очакваме той отговори: „Да си пожелаем честна кампания и нисък дял на купения и контролиран вот. Доста показателно е, че нашият изборен процес не е в едно здраво демократично състояние, а напротив. Затова фигурата на вътрешния министър придобива такава значимост“.

 

 

По темата със смяната на Димитър Главчев с Горица Грънчарова-Кожарева на поста служебен премиер социологът Добромир Живков сподели, че не очаква от политическа гледна точка да се промени начина, по който досега функционираше изпълнителната власт.

 

Той обаче изрази надежда предизборната кампания да бъде по-позитивна, честна, да се уважава политическият опонент и този път да не се принизява до махленско ниво.

 

Нашият изборен процес никак не е в добро здравословно демократично състояние, затова и фигурата на вътрешният министър е от такова значение, добави социологът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 2240 |10.08.2024 Социологът Добромир Живков: Забраната относно различната сексуална ориентация в училищата може да увеличи насилието сред децата . 0| 10557 |10.08.2024 Внимание, българи! Гърция въвежда специални мерки по магистралите . 0| 2155 |10.08.2024 Славянка продължава да гори . 1| 2204 |10.08.2024 Сезонът за лов на дребен пернат дивеч е открит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads