Реклама / Ads
0| 2618 |20.09.2022 НОВИНИ

НАТО е готово да изпрати още войски в Косово при нужда

.
НАТО е в готовност да увеличи войските си в Косово, ако отново възникне напрежнеие. Новината идва на фона на наближаващия краен срок по въпроса с регистрацията на автомобили, който доведе до сблъсъци.
 

Спорът, който продължава най-малко от септември миналата година, се свежда до това, че Косово иска да упражни по-голямо влияние върху етническото сръбско мнозинство, концентрирано в северната част на страната. Сърбия, съседката на Косово, не признава независимостта на Косово и се противопостави на тези стъпки.

 

Косовските сърби реагираха конкретно на нова мярка, която ще изисква от тях да използват издадени от Косово регистрационни табели за автомобили и хората, влизащи в страната през Сърбия, да получават специални документи за влизане.

 

Протестиращи блокираха пътища в близост до границата. Бяха издигнати барикади. Разпространиха се спекулации, че бунтовници са стреляли по косовската полиция, но по-късно беше потвърдено, че няма ранени. Ситуацията се успокои, след като министър-председателят на Косово Албин Курти, под натиска на САЩ и Европейския съюз, се съгласи да отложи правилото за регистрационните номера.

 

"Ние сме бдителни и сме готови да действаме... ако имаме нарастване на напрежението, но можем също така да използваме резервни сили... които можем да призовем в кратки срокове“, каза бригаден генерал Лука Пиперни пред репортери в щаба на мироопазващата мисия на алианса КФОР в столицата Прищина.

 

Пиперни каза, че ситуацията е спокойна, но крехка в момента и че НАТО не може да изключи ново напрежение или насилие на север с наближаването на крайния срок 31 октомври.

 

Размириците сред косовските сърби заради изискването им да използват държавни номера на колите породиха опасения от конфликт между Косово и Сърбия, повече от две десетилетия след като НАТО бомбардира Сърбия, за да прекрати репресиите срещу албанското мнозинство в Косово.

 

Около 3700 мироопазващи сили на НАТО все още са разположени в бившата сръбска провинция, за да предотвратят насилието между етнически албанци и сърби.

 

Сърбия не признава независимостта на Косово, извоювана през 2008 г., а сърбите в Северно Косово смятат Белград, а не Прищина за своя столица.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2971 |19.09.2022 Бил Клинтън с особено мнение: Разширяването на НАТО не е причина за руската инвазия . 1| 3044 |16.09.2022 В НАТО имат едно на ум: Украинската офанзива дори не е начало на края на войната . 0| 3037 |11.09.2022 Тошко Йорданов: Бяхме една година вътре - лицемерието е издигнато на професионално ниво . 0| 2929 |10.09.2022 Ген. секретар на НАТО: Нашата подкрепа променя нещата на бойното поле в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads