Реклама / Ads
26| 7358 |29.01.2023 НОВИНИ

В НАТО обявиха готовност за директна конфронтация с Русия

.
Източник: личен архив
В интервю за португалската обществена медия RTP председателя на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер увери, че Алиансът е готов за директна конфронтация с Русия, ако Москва "прекрачи червената линия“.
 

Отговаряйки на въпроса на водещия, Бауер увери: "Готови сме“. В същото време той направи уговорката, че НАТО ще бъде готова да отговори, само ако Руската федерация нахлуе в някоя от страните-членки на Алианса.

 

Бауер подчерта, че страните-членки на НАТО трябва да бъдат по-подготвени, тъй като военната инициатива вече е в ръцете на Русия. "Фактът, че вашият враг има по-добри оръжия, не е проблем на вашия враг. Това е ваш проблем“, коментира той.

 

В тази връзка адмиралът призна, че превъоръжаването е основен приоритет на Алианса.

 

Бауер припомни, че по време на срещата на върха на НАТО в Мадрид миналата година Алиансът реши да създаде четири допълнителни многонационални бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия в отговор на действията на Русия в Украйна.

 

"Това е важен сигнал за Русия… че сме подготвени, ако реши да нападне НАТО. НАТО. Това е червената линия“, подчерта председателят на Военния комитет на НАТО.

Бауер допълни още, че страните от НАТО трябва да насочат гражданското промишлено производство към нуждите на военните и изрази подкрепата си за идеята за "военна икономика в мирно време".

 

Той изрази увереност, че стратегическите цели на Русия надхвърлят Украйна и че Москва иска да претендира за територията на бившия Съветски съюз.

 

На въпрос дали НАТО се страхува от ескалация във войната в Украйна, Бауер отговори, че докато ескалация е нахлуването на Русия в Украйна, а не желанието на последната да си върне териториите, които по право й принадлежат.

 

"Ако [руснаците] спрат войната днес, няма да има ескалация“, подчерта Бауер.

По-рано Бауер каза, че Русия ще остане заплаха за НАТО, дори ако нейните сили бъдат победени в Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3199 |25.01.2023 Парадоксът е, че политическите лидери заявиха готовност за редовно правителство, знаейки, че е невъзможно . 15| 3353 |25.01.2023 Олаф Шолц: НАТО не бива да взима страна в конфликта с Украйна . 10| 3136 |25.01.2023 Шефът на НАТО за танковете: Силно приветствам решението на канцлера Олаф Шолц . 5| 3197 |24.01.2023 Столтенберг пред ”Welt TV”: Няма разцепление в НАТО за танковете ”Leopard”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads