Реклама / Ads
2| 2946 |15.02.2023 НОВИНИ

НАТО одобри новата концепция за военно планиране, която отчита заплахите от Китай

.
Източник: личен архив
Министрите на отбраната на страните от НАТО одобриха нова концепция за военното планиране на Алианса, която отчита заплахите от Китай. Това обяви генералният секретар Йенс Столтенберг на пресконференция след срещата в Брюксел, предават световните агенции.
 

"Съюзниците се споразумяха за нова концепция за планиране на отбраната на НАТО. Това отразява нова реалност - живеем в по-опасен свят: агресивното поведение на Русия, заплахата от тероризъм и предизвикателствата от Китай“, поясни норвежецът.

 

Помощ за Грузия, Молдова и БиХ

 

В рамките на срещата министрите са постигнали съгласие за разширяване на военната помощ за Грузия и Молдова.

 

"Министрите обсъдиха нашия ангажимент към други партньори, изложени на риск, включително Босна и Херцеговина, Грузия и Молдова. И ние се съгласихме да увеличим нашата подкрепа за подобряване на техните отбранителни способности и устойчивост“, отбеляза Столтенберг.

 

Производство на боеприпаси

 

С допълнение в НАТО са постигнали споразумение за приоритетно увеличаване на производството на 155-милиметрови боеприпаси.

 

"Министрите обсъдиха въпроса за недостига на боеприпаси и ние вече започнахме бързо да го решаваме в различни столици. Производството на артилерийски боеприпаси от 155-милиметров калибър вече се увеличава и това ни позволява едновременно и да попълваме нашите запаси, и да продължим за подкрепа на Украйна“, увери генералният секретар на НАТО.

 

По думите на Столтенберг министрите на отбраната на страните от НАТО ще работят интензивно с военно-промишления комплекс за увеличаване на производството на боеприпаси. "Министрите обсъдиха как да увеличат производството и да попълнят запасите от оръжия и боеприпаси.

 

Съюзниците от НАТО предоставят безпрецедентна помощ на Украйна срещу руската агресия, като в същото време това изразходва огромно количество боеприпаси и изчерпва нашите запаси. Съюзниците се съгласиха, заедно с отбранителната индустрия, да увеличим производствения си капацитет", обясни ръководителят на западния военен съюз.

 

Защита на подводната инфраструктура

 

Според генералния секретар на НАТО ще бъде засилена защитата на подводната инфраструктура във връзка със саботажа на газопроводите "Северен поток“.

 

"Министрите обсъдиха сигурността на критичната инфраструктура. Саботажът на "Северен поток“ ни напомни за уязвимостите, пред които сме изправени. Министрите поискаха от военните власти на НАТО да предоставят насоки какво можем да направим по-нататък, включително сътрудничество и координация с частния сектор.

 

И ние създаване координационен център към щаба на НАТО за защита на подводната инфраструктура“, допълва още Столтенберг.

 

По думите му центърът ще се ръководи от германски военен. "Това ще улесни координацията с индустрията и ще подобри сигурността на нашата подводна инфраструктура“, добави той.

 

Военни разходи

 

Решение за ново увеличение на военните разходи на НАТО ще бъде взето на срещата на върха през юли.

 

"Министрите обсъдиха новите ангажименти на страните от Алианса за увеличаване на военните разходи след 2024 г., решението ще бъде взето на срещата на върха във Вилнюс (11-12 юли 2023 г. – бел.р. ). Страните от НАТО трябва да разгледат показателя 2% от БВП като минимално ниво на военните им разходи, а не техен таван, както беше досега“, обобщи Столтенберг.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3001 |14.02.2023 Кремъл обвини НАТО, че е е все по-замесен в конфликта в Украйна . 12| 4610 |10.02.2023 Протест пред президентството: „Ние сме България, ЕС и НАТО! Радев – вън“ . 6| 3640 |10.02.2023 Миролюба Бенатова: Насилниците са ни скъпи . 8| 7299 |09.02.2023 Миролюба Бенатова: Обречени сме като Иван Владимиров-Нав заради мъртвите институции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads