Реклама / Ads
0| 5987 |09.03.2007 НОВИНИ

Навършиха се 22 години от най-големия железопътен атентат край Буново

.
Турски терористи взривиха влак, седем души загинаха, девет бяха ранени, замисълът бил жертвите да са още повече. В памет на загиналите ще бъде поставена паметна плоча с имената им.
 

На 9 март 1985 г., в 21,31 ч бомба, поставена от турски терористи, избухва във вагона за майки с деца на влак № 326 по линията Бургас-София в района на гара Буново. Загиват седем души, сред които две деца на 12 и 13 години, а девет са тежко ранени.
Това е най-големият железопътен атентат в българската история по брой на жертвите. Замисълът на терористите обаче е бил бомбата с часовников механизъм да избухне в тунела на Буново, за да бъдат жертвите още повече заради паниката и липсата на въздух, но заради маневри на гара Златица, влакът закъснява с две минути. Шест часа продължават спасителните операции по извозването на пострадалите, както и проверките на пътниците във влака и техния багаж. Половин час след взрива в Буново избухва взрив и във фоайето на хотел "Сливен" в града, при който са ранени двадесет и трима души.
Извършителите и на двата акта са от т.нар. Турско националноосвободително движение в България. Три години след атентатите, на 25 април 1988, трима души са осъдени на смърт, а четирима други, включително една жена, получават присъди от една до пет години лишаване от свобода за поредица от бомбени атентати.
Емин Мехмедали (Елин Маджаров), Аптула Чакър (Алцек Чакъров) и Сафет Ереджеб (Сава Георгиев) са осъдени на смърт и екзекутирани през 1988 г. Братът на един от тях, Сабри Мехмет Али е измежду осъдените на затвор. По-късно, според някои източници, той става областен координатор на ДПС за Бургас.

По повод годишнината от двата взрива в Буново и Сливен от турски терористи през 1985 година Общонароден комитет за защита на националните интереси ще почете паметта на загиналите на мястото на експлозията в Буново и ще бъде монтирана паметна плоча с имената на загиналите. Минчо Минчев, председател на ОКЗНИ подчерта, че почитането на паметта на загиналите се оформя като традиция и “почти ежегодно ще се организира там поклонение, за да не се забравя това трагично събитие”. На същото място ще бъде подготвен и мемориал, който ще изразява отношението на комитета срещу тероризма. Минчев съобщи, че ще бъде отслужена и панихида, на която ще присъстват хора от селото, както и от Монтана, Враца, Сливен, Кърджали, Пловдив, Карлово, Преслав и София.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6207 |23.05.2007 По 40 години затвор за убийците на сръбския премиер Зоран Джинджич . 0| 5580 |13.04.2007 Кейбълтел купи Евротур и стана най-големия кабелен оператор в България . 0| 10935 |25.04.2007 Застреляната Йорданка Запрянова била поръчала атентата срещу Мартин Влайков -Къдравия . 0| 6567 |09.05.2007 Три години затвор получи депутатът Владимир Кузов за блудство с непълнолетен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads