Реклама / Ads
1| 3414 |16.10.2019 НОВИНИ

Недохранени или затлъстели са една трета от децата в света

.
Източник: БГНЕС
Една трета от близо 700 милиона деца на възраст под 5 години са недохранени или с наднормено тегло и се сблъскват със здравословни проблеми през целия си живот. Тези данни са част от доклад на САЩ за храненето в детска възраст, предаде БГНЕС.
 

“Ако децата се хранят зле, живеят зле”, заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор, представяйки първия доклад на фонда за състоянието на децата от 1999 г. насам. “Губим позиция в борбата за здравословни диети.”

 

Въпреки близо 40-процентовото подобрение от 1990 г. до 2015 г. на състоянието на бедните страни, 149 милиона деца на 4 или по-малко години все още са твърде ниски за възрастта си, което уврежда мозъка и телесното развитие. Други 50 милиона са засегнати от загуба на тегло, хронично и изтощаващо слабеене, също породено от бедност. В същото време половината от децата под 5 години не получават основни витамини и минерали, което УНИЦЕФ нарича „скрит глад“.

 

През последните три десетилетия в развиващия се свят нараства друга форма на детско недохранване: излишното тегло. “Тази тройна тежест – недохранване, липса на важни микроелементи и затлъстяване, все по-често се среща в една и съща държава, понякога в един и същи квартал и често в едно и също домакинство”, споделя Виктор Агуайо, ръководител на програмата за хранене на УНИЦЕФ.

 

Във всички възрастови групи повече от 800 милиона души по света са постоянно гладни, а други 2 милиарда ядат твърде много вредни храни, което води до епидемии от затлъстяване, сърдечни заболявания и диабет.

 

Докладът показва, че Япония оглавява класациите по показатели за детско здраве с нисък процент на детска смъртност и малко деца с поднормено тегло, най-нисък процент на детско затлъстяване сред 41 развити страни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Европейския съюз.

 

“В японското училище има и ежедневни уроци, в които се обясняват хранителните елементи, съдържащи се в училищния обяд за деня. Това е добър начин да възпитате децата”, казва Мицухико Хара, педиатър и преподавател от Токийския университет “Касей Гакуин“.

 

Но дори Япония не се е избавила напълно от нарастващата тенденция за деца с наднормено тегло и затлъстяване в детска възраст. В Япония, както и на други места, тази тенденция засяга по-малко заможните семейства. “Децата в бедните семейства са по-склонни да достигат наднормено тегло, защото семействата се опитват да намалят разходите. В резултат на това ядат по-малко протеини, а консумират повече въглехидрати и захар, което води до затлъстяване.”, обяснява Мицухико Хара.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3881 |09.10.2019 Поредна жертва на пътя при тежко ПТП край Сливен . 0| 3766 |01.10.2019 Една жертва и 10 ранени след нападение с меч във Финландия . 5| 4310 |24.09.2019 Евростат: България е предпоследна в ЕС по разходи за отдих и спорт . 3| 4747 |23.09.2019 Калин Георгиев: Затворите са една престъпна академия, където ако имаш умения ги доразвиваш

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads