Реклама / Ads
41| 5987 |10.01.2020 НОВИНИ

Нено Димов е обвинен в умишлена безстопанственост, остава в ареста

.
Министърът на околната среда и водите Нено Димов днес е обвинен в умишлена безстопанственост за даването на разрешения за ползване на водата от язовир Студена за промишлени цели, въпреки че многократно е уведомяван за намаляващото ниво на водата. „Стомана“ - Перник и „Топлофикация“ - Перник са двете дружества, които са получавали такива разрешения.
 

Това  заяви Сийка Милева, говорител на главния прокурор на брифинг във връзка с водната криза в страната и задържането на Нено Димов, който днес подаде оставка от поста си на министър.

 

По думите ѝ министърът е този, който е утвърждавал графиците на язовира. "Той е разрешавал ползването на водите на язовира за промишлени нужди на определени дружества - "Стомана Перник" и "Топлофикация - Перник" и така е нарушил служебните си задължения. Не е положил достатъчно грижи за обемите на водата на язовир "Студена". Изразходвани са милиони литри вода, което е довело до криза с питейната вода на Перник", каза още тя.

 

Това деяние е осъществявано в продължение на повече от 20 месеца, обяви наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев. 

 

"51 % от ВиК дружеството се държат от МОСВ. "Събрани са доказателства в 48 тома, има умишлено деяние за безстопанственост  и се предвижда от 2 до 8 години лишаване от свобода по чл.219 от НК. Престъплението е умишлено, но дали е виновен или не - ще каже съдът. Има няколко претърсвания в домовете на бившия кмет, на бившия областен управител, в дома на министър Димов. Събраните доказателства все още не са категорични. Привлечен в качеството на обвиняем е Нено Димов в умишлена безстопанственост. Той е бил системно уведомяван от ВиК оператора, но той е продължавал да подава същите обеми вода в графиците, не е изпълнил задълженията му по закон. Щетата, която е нанесена, е на стойност 11 867 389 лв. Ако той бе изпълнил конкретните си задължения, то в язовира щеше да има над 7 млн. куб. метра вода и те щяха да са напълно достатъчни за питейните нужди на Перник и нямаше да има воден режим", каза още наблюдаващият прокурор.

 

След като приключи пред явяването на документите на Димов и адвокатите му следва разпит. След това той ще бъде задържан за 72 часа в ареста на Национална следствена служба на бул." ГМ. Димитров"  до внасяне на искането за задържането му под стража, уточниха от прокуратурата. 

 

Има месеци, в които министърът на околната среда и водите е давал разрешителни за ползване на вода от язовира дори за по-голям обем от първоначално поискания. Това е ставало въпреки съвсем точните данни, които е имал за нивото на водата и потреблението, поясниха от държавното обвинение. "Водният ресурс се разпределя с писмени актове, лично подписвани от министъра за този язовир", уточни Кънев. 

 

Прокуратурата обяви категорично, че ще има още обвинени, ако се съберат достатъчно доказателства.

 

Подаването на питейна вода е дейност от значение за националната сигурност на страната. Всички ВиК на територията на страната в момента се проверяват, не само в Пловдив. Това не са акции и нахлуване, това са проверки, ако има констатирани нарушения ще последват обвинения, обяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

 

Продължават проверките, не само в Перник. Ще направим всичко възможно да стигнем до всички виновни за тази криза и да предотвратим в други области.

 

Относно другия скандален казус в страната - нелегално внасяния боклук в страната, Иванов уточни, че главният прокурор е разпоредил на ДАНС и МВР да се извърши проверка. Изготвен е план, който е сведен до всички звена, които проверяват всички площадки за боклук в страната. Има срок на проверката и когато тя приключи ще има данни, които да предизвикат обвинения или не. Прави се „пътна карта“ на движението на боклуците в България. Ще имаме пълната информация, когато приключи проверката, но тя няма нищо общо с проверката на ВиК дружествата, уточни главния секретар.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4945 |10.01.2020 Нено Димов хвърли оставка, Борисов я прие светкавично . 5| 4083 |10.01.2020 Очаква се оставката на Нено Димов . 3| 4965 |10.01.2020 Социалист: Нено Димов е бушон . 7| 5529 |10.01.2020 Каракачанов за бъдещето на Димов: Ще прочетете след това показно убийство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads