Реклама / Ads
6| 3913 |15.03.2021 НОВИНИ

Необичайни симптоми е имала датчанката, починала след ваксиниране с AstraZeneca

.
Датчанката, починала заради тромби след ваксиниране с препарата срещу COVID-19 на AstraZeneca е имала много необичайни симптоми. Това става ясно от позицията на Агенцията по лекарствата в Дания, цитирана от “Ройтерс”.
 

60-годишната жена е имала малък брой тромбоцити и съсиреци в малките и големите кръвоносни съдове. Установено е било и кървене, посочват експертите в съобщението си. 


Няколко подобни случая са били регистрирани и в Норвегия, както и в базата на данни от Европейската агенция по лекарствата Европейската агенция по лекарствата (EMA) за страничните ефекти от препарата.


"Това е необичаен ход на заболяването, който е свързан със смъртния случай. Това накара датската агенция да предприеме действия", посочват още в прессъобщението си. Осло съобщи в събота, че трима души под 50-годишна възраст са били приети в болница, след като са получили доза от Оксфордската ваксина срещу COVID-19. И тримата са хоспитализирани заради кървене, съсиреци и нисък брой тромбоцити, обозначени като "необичайни симптоми".


Междувременно заради съмненията около препарата на AstraZeneca редица европейски държави преустановиха употребата на ваксината. Такова решение миналата седмица обявиха Дания, Норвегия и Исландия. Преустановена е имунизацията с AstraZeneca и в България, Ирландия и Нидерландия.


Към този момент Европейската агенция по лекарствата посочва, че няма директни индикации тези случаи да са пряко свързани с ваксината. Това е мнение, което повтарят и от Световната здравна организация. От AstraZeneca заявиха, че проверената от тях информация за безопасността на ваксината показва, че няма доказателства за увеличен риск от образуване на кръвни съсиреци.


Освен това британският регулатор също посочи, че доказателства за връзката между образуването на съсиреци и ваксината на AstraZeneca също няма.  Изрично бе посочено, че от общо ваксинираните в страната 24 милиона души, 17 милиона са имунизирани с Оксфордската ваксина.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3322 |10.01.2021 Пулмолог: Напрежението увеличава симптомите, нужно е спокойствие . 4| 3812 |13.12.2020 Психиатър: Важно да се реагира според симптомите, а не с паника . 30| 7238 |18.11.2020 Проф. Асен Балтов: При първи симптоми - в никакъв случай антибиотик . 16| 5278 |31.10.2020 Вирусолог: Много хора със симптоми не се тестват за COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads