Реклама / Ads
1| 4302 |15.08.2019 НОВИНИ

Непал затяга правилата за изкачване на Еверест

.
Еверест Източник: БГНЕС
Властите на Непал планират да затегнат правилата за покорителите на връх Еверест поради високата смъртност сред алпинистите през последния сезон, съобщава Хималаян Таймс. Според официални данни, от началото на алпинисткия сезон тази година по време на опитите за покоряване на върха са загинали 21 души.
 

Връх Еверест е разположен в Хималаите и е най-високият връх на Земята. Височината му е 8 848 метра надморска височина. Комисия от служители, експерти и агенции за планински туризъм представи днес доклад на министъра на културата, туризма и гражданската авиация на Непал, който препоръчва правителството да затегне правилата за безопасност в планинския туризъм. Както бе отбелязано, една от основните препоръки е да се установи политика – един катерач – един връх – един сезон, съобщава БГНЕС.

 

Според доклада на комисията завоевателите на Еверест и други планински върхове над 8 хиляди метра трябва да бъдат обучени да изкачват големи височини. Според новите правила се предполага, че разрешителни за изкачване на Еверест ще се издават само на тези, които са покорили връх в Непал не по-малък от 6 500 метра.

 

“Алпинистите трябва да имат знания, опит и обучение в катеренето. Алпинистите трябва да предоставят съответните документи на Министерството на туризма, преди да получат разрешение за изкачване на планината”, цитира изданието доклада на комисията.

Освен това, ако правилата бъдат одобрени, алпинистите ще трябва да предоставят на властите сертификат за здравословно си състояние и физическата си годност и само граждани на Непал могат да бъдат техните водачи. Експедиционните компании трябва да разполагат с квалифициран спасителен екип и лекар с познания в планинския туризъм.

 

Министърът на туризма на Непал Йогеш Бхатараи заяви, че министерството ще приеме препоръките на комисията. Според него въз основа на доклада ще бъдат променени съответните законодателни актове и правила в областта на планинския туризъм.

Непал е дом на осемте най-високи върхове в света, а алпинистите са основният източник на заетост и доходи за страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4916 |30.06.2019 Затягат санкциите за шофьорите в Гърция . 0| 3932 |14.06.2019 ЕС променя правилата за търговията с взривни вещества . 1| 4696 |08.04.2019 Готови са правилата за формиране на заплатите в болниците . 7| 5934 |19.03.2019 Вътрешна инструкция показва: Полицаите са погазили правилата при използването на спрей

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads