Реклама / Ads
0| 2195 |25.07.2024 НОВИНИ

Нетаняху се среща с Джо Байдън и Камала Харис днес

.
Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху Източник: БГНЕС
Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще направи днес дългоочакваното си посещение в Белия дом за среща с американския лидер Джо Байдън и с вероятния кандидат на Демократическата партия за президентските избори Камала Харис, съобщи Асошиейтед прес.
 

Посещението на Нетаняху в Белия дом, която ще бъде първо за израелския министър-председател след края на управлението на бившия президент Доналд Тръмп през 2020 г., ще се състои в момент, в който и тримата политици са подложени на все по-сериозен натиск да намерят решение на продължаващата вече девет месеца война в Газа, взела дотук над 39 000 жертви в палестинския анклав. Наред с това Хамас все още държи десетки израелски заложници, както и тленните останки на някои от похитените, загубили живота си в плен.

 




Байдън настоява Израел и Хамас да приемат предложението му за прекратяване на конфликта, което предвижда освобождаване на оставащите заложници в Газа на три етапа. Ако враждуващите страни се съгласят с плана му, това ще остане в историята като един от най-големите успехи на 81-годишния демократ, който се отказа от надпреварата за Белия дом и подкрепи Харис. Евентуален успех на този план би бил от полза и за самата Харис, ако го наследи на президентския пост, посочва Асошиейтед прес.

 

Според представители на Белия дом преговорите по темата са на финалната права, но все още има въпроси за доизясняване.

 

Предвижда се след разговорите си по обед Байдън и Нетаняху да се срещнат със семействата на американски заложници, държани от Хамас.





Харис, която ще има отделна среща с израелския премиер по-късно днес, се стреми да покаже, че притежава необходимите качества, за да изпълнява ролята на върховен главнокомандващ. Действията ѝ по отношение на израелско-палестинския конфликт ще бъдат следени под лупа от левицата в САЩ, според която Байдън не е положил достатъчно усилия да накара Нетаняху да прекрати войната. Републиканците също ще следят ситуацията изкъсо и ще търсят поводи да докажат, че Харис не подкрепя достатъчно категорично Израел, който е един от най-важните геополитически съюзници на Вашингтон.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2210 |25.07.2024 Почитаме паметта на Света Анна. Какви са традициите и обичаите? . 2| 2194 |25.07.2024 Байдън: Оттеглих се от президентските избори, за да обединя партията си . 0| 2200 |25.07.2024 България влиза в Парижкото споразумение за спорта в навечерието на Олимпиадата . 1| 2215 |25.07.2024 Колко ще ни струва медицински преглед на морето тази година?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads