Реклама / Ads
1| 2634 |01.04.2024 НОВИНИ

Нетаняху възнамерява да спре излъчването на катарската телевизия Ал Джазира в Израел

.
Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху Източник: БГНЕС
Министър-председателят Бенямин Нетаняху възобнови действията в понеделник за затваряне на катарската сателитна телевизионна станция Ал Джазира в Израел, като заяви чрез говорителя на своята партия, че парламентът ще бъде свикан вечерта, за да ратифицира необходимия закон, съобщи "Ройтерс".
 

След това Нетаняху "ще предприеме незабавни действия за спиране на Ал Джазира в съответствие с процедурата, посочена в закона", се посочва в изявлението на партията Ликуд. По-рано Израел обвини станцията в подстрекателство в полза на Хамас.

 

Нито главният офис на телевизията в Израел, нито катарското правителство в Доха отговориха на искане за коментар. Ал Джазира по-рано обвини Израел, че системно атакува негови офиси и персонал.





Израелски официални представители отдавна се оплакват от отразяването на Ал Джазира, но не предприемат действия, имайки предвид финансирането от Катар на палестинските строителни проекти в Ивицата Газа - разглеждани от всички страни като средство за предотвратяване на конфликта.

 

След кървавата война в Газа, която стартира на 7 октомври с трансгранични убийства и отвличания от доминиращите в анклава ислямисти Хамас, Доха посредничи в преговорите за прекратяване на огъня, при които Израел върна някои от взетите за заложници.

 

Преговорите за второ предложено примирие обаче изглежда не търпят прогрес. През януари Нетаняху публично призова катарците да бъдат притиснати да упражнят по-голям натиск върху Хамас. Катар е домакин на политическия офис на групата и няколко висши служители на Хамас.






Запитан дали заплахата срещу Ал Джазира може да е част от такъв натиск, говорител на израелското правителство, Ави Химан, не отговори директно, въпреки че описа станцията като "бълваща пропаганда от много, много години".

 

На 15 октомври израелският министър на комуникациите обвини станцията в подстрекателство към Хамас и излагане на израелски войски на засади. Ал Джазира и правителството в Доха не отговориха на тези обвинения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2679 |01.04.2024 Цветан Цветанов: Може би ПП-ДБ имат информация за Калин Стоянов, която не е публично известна . 4| 2667 |01.04.2024 МВР обясни назначаването на Гергана Божанова . 2| 2614 |01.04.2024 Вдигат цените на пътните такси по магистралите в Гърция . 3| 2585 |01.04.2024 CNN: Хакери са откраднали базата данни с информация за руски затворници, за да отмъстят за смъртта на Навални

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads