Реклама / Ads
14| 3315 |15.04.2021 НОВИНИ

Открива се 45-ото Народно събрание

.
Днес новоизбраното 45-о Народно събрание ще проведе първото си заседание. Депутатите ще влязат в 9:00 ч. в пленарната зала на историческата сграда на парламента, на пл. ”Народно събрание” № 2.
 

Решението за това тържественото откриване на 45-ото Народно събрание да бъде в бялата сграда, е било договорено на първата среща на представители на парламентарните групи. Има настоявания депутатите изобщо да се върнат там, въпреки отворената след основен ремонт нова сграда - бившия Партиен дом.

 

Съгласно Конституцията, първото заседание на новия парламент ще бъде открито от най-възрастния сред присъстващите народни представители. Очаква се това да бъде Мика Зайкова.

 

Народните представители ще се закълнат пред народа с думите: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."

 

Очаква се от първото заседание да отсъства лидерът на ИТН Слави Трифонов, който е болен от коронавирус. Все още не се знае дали той ще отложи клетвата си по тази уважителна причина или ще се направи видеовръзка от мястото, на което е карантиниран. Заради пандемията участие от дистанция в пленарните заседание бяха позволени.

 

Днес няма да видим и премиера Бойко Борисов в ролята на депутат. Той избра да остане на чело на държавата до избора на новото правителство. Борисов се отказа от депутатското си място.

 

Още днес трябва да бъде избрано и ръководството на новото Народно събрание. По традиция като най-голяма парламентарна партия (75 депутати) ГЕРБ ще предложат председател. Все още не е ясно на кого са се спрели. Не е ясно и дали предложението им няма да бъде бойкотирано от останалите формации, които дават ясна заявка за продължаващата анти-ГЕРБ линия на поведение.

 

Иначе след избора на председател се пристъпва и към определяне на неговите заместници. Следва утвърждаване на правилник за работа. На следващите заседания Народното събрание избира постоянни комисии.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3067 |14.04.2021 Президентът за Раковски: За успеха на народното дело е нужна не само смелост, но и образование . 12| 5692 |13.04.2021 Слави Трифонов няма да положи клетва при откриването на парламента . 8| 3111 |13.04.2021 Официално: На 15 април удря първият звънец на 45-ото Народно събрание . 2| 2991 |13.04.2021 Държавен вестник публикува резултата от изборите за 45-ото Народно събрание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads