Реклама / Ads
0| 2763 |26.08.2022 НОВИНИ

Reuters: Китай постепенно изтрива разделителната линия в Тайванския пролив

.
В продължение на почти 70 години една въображаема линия, минаваща по Тайванския проток между Тайван и Китай, помагаше за поддържането на мира. Така наречената "средна линия" обаче изглежда все по-безсмислена, тъй като модернизираният флот на Китай утвърждава своята сила.
 

Китай никога не е признавал официално линията, която американски генерал измисли през 1954 г. в разгара на враждебността от Студената война между комунистически Китай и подкрепяния от САЩ Тайван, въпреки че Народната освободителна армия до голяма степен я спазваше.


Тайванският проток е широк около 180 км и в най-тясната си част средната линия е на около 40 км от водите на Тайван.


Сега Тайван се подготвя за бойни кораби от много по-големия китайски флот, които рутинно преминават линията като част от стъпките, които разгневеният Пекин предприе, за да изрази недоволството си от посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси преди три седмици. 


"Те искат да увеличат натиска върху нас с крайната цел да се откажем от средната линия“, каза тайвански служител, запознат с планирането на сигурността в региона, пишат от агенция "Ройтерс". 


Някои тайвански служители казват, че би било "невъзможно" за острова да се откаже от концепцията за буфер.


"Трябва да обединим усилията си с партньори с подобно мислене, за да сме сигурни, че средната линия все още е там, за да защитим мира и стабилността през Тайванския проток", каза външният министър на Тайван Джоузеф Ву. 


Други служители и анализатори по сигурността предупреждават, че за острова би било трудно да защити линията, без да повиши риска от опасна ескалация.


Тайван ще трябва да реагира военно, ако китайските сили навлязат в териториалните му води от 12 морски мили, каза тайванският официален представител, но освен това няма незабавен план за даване на повече правомощия на армията или бреговата охрана да реагират. Под въпрос е дали международната подкрепа за Тайван е достатъчна, за да възпре Китай да патрулира в тайванската страна на един от най-натоварените морски пътища в света, или дали приятелите на Тайван ще му помогнат да поддържа линията.


Кораби на САЩ и други западни военноморски сили плават през пролива, за да подчертаят това, което те твърдят, е неговият международен статут, а не за да налагат стриктно въображаемата линия, която няма юридическа сила.


Установено китайско военноморско присъствие в близост до териториалните води на Тайван би разтегнало армията на Тайван и би улеснило много китайската блокада или нахлуване, предупреждават тайвански официални лица.


Средната линия няма белези, които да я маркират. Години наред Китай мълчаливо го признаваше, но през 2020 г. говорител на външното министерство заяви, че тя "не съществува“. Това бе повторено официално от Министерството на отбраната и Съвета по въпросите на Тайван.


През последните дни фрегатите и разрушителите на двете страни си играха на котка и мишка, като китайските кораби се опитваха да маневрират около тайванските патрули, за да пресекат линията. Китайските изтребители също пресякоха линията този месец, макар и съвсем малко - ход, който китайските военновъздушни сили са предприемали рядко в миналото.


Министерството на отбраната на Китай не отговори на искания за коментар.


До седмици се очаква военни кораби на САЩ да плават през Тайванския пролив, подчертавайки това, което те виждат като статута му на международен воден път, за неизбежното раздразнение на Китай, който претендира за суверенитет и други права над протока.


Но не се очаква корабите на САЩ да предизвикат китайските кораби от двете страни на средната линия.


Трима американски служители, говорещи при условие за анонимност, казаха, че китайските пресичания на средната линия нямат голямо тактическо значение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2903 |21.08.2022 Ново напрежение: Пет китайски самолета са пресекли средната линия на Тайванския пролив, твърди Тайпе . 0| 2715 |17.08.2022 Китай праща войски в Русия за съвместни учения . 0| 20026 |13.08.2022 Кисинджър: САЩ са на прага на война с Русия и Китай . 0| 3104 |09.08.2022 Тайван бие тревога: Китай готви инвазия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads