Реклама / Ads
0| 3556 |10.09.2022 НОВИНИ

Руските войски изоставиха три ключови селища на Харковския фронт

.
Източник: УНИАН
Руските войски са изоставили ключовите селища Купянск, Изюм и Лиман в Харковска област. Това съобщават руските военни кореспонденти от фронта. В социалните мрежи се появиха само снимки и видео от превземането на Купянск.
 

"Налага се да констатираме, че не успяхме да удържим противника край Купянск. Заедно с резервите оттеглилите се подразделения заемат позиции по източния бряг на река Оскол. В Изюм нещата също не са радостни", написа военният кореспондент Александър Коц. Според него стратегическото решение било взето, за да се съхрани животът на руските военни.


"Изюм е предаден. Войските на РФ се оттеглят в ЛНР, като колоните са силно обстрелвани", написа в Телеграм неговият колега Александър Романов.


За превземането на Изюм призна и първият зам.министър на информацията на самопровъзгласилата се ДНР Даниил Безсонов: "Да, ние напуснахме Изюм, както и някои други населени места в Харковското направление. Това, разбира се, е лошо. И разбира се това е резултат от грешките на висшето командване".

 

За превземането на Лиман пък съобщи телеграм каналът на частната военна групировка "Вагнер" - GreyZone, както и проруският блогър Анатолий Шарий.


Как ще се отрази мащабното украинско настъпление на хода на войната обяснява в "Новая газета. Европа" военният анализатор Юрий Фьодоров.

 

"Настъплението на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) първо в Херсонска, а след това в южната част на Харковска област даде началото на есенно-зимната кампания на фронта. Изключително трудно, почти невъзможно, е да се прогнозира ходът на войната, но вече се очертаха някои перспективи в краткосрочен план.


Те се определят от ситуацията на два нови, ключови фронта - на окупирания от Русия плацдарм на десния бряг на река Днепър и в триъгълника Балаклея-Купянск-Изюм. За осем дни - от 1 до 8 септември, по официални украински данни, ВСУ са превзели около 1000 кв.км окупирана територия и десетки населени места. Т.нар. "изюмска групировка" на руските войски с численост над 10 000 души, опитваща се да щурмува Славянск и Краматорск, се оказа пред обкръжение.


Купянск е ключов транспортен хъб за целия Донбас. От север към него минават две жп линии - едната води през Волчанск до Белгород, а другата - през Валуйка към жп възлите в Белгородска и Воронежка области. От Купянск излизат линиите, свързващи го с руските войски, воюващи в района на Харков, на славянското, бахмутското и донецкото направление, т.е. с ключовите зони на бойните действия в Източна Украйна. Загубата на Купянск или дори неговото регулярно обстрелване ще постави руските войски в този район в много сложна ситуация.


Излизането на ВСУ на река Оскол и възможното пресичане на пътищата край село Куне създават реална перспектива от обкръжаване на изюмската групировка, която ще остане практически без снабдяване и ще бъде притисната между две реки - Оскол на северо-изток и Северски Донец на юго-запад.


Как ще се развие бойната обстановка в Харковска област е невъзможно да се прогнозира. Войната си е война. Руските резерви не са изчерпани, а придвижването на ВСУ може да бъде забавено или дори спряно. Затова и украинският Генерален щаб на практика не съобщава почти нищо за действията на своите войски на изток. Но може със сигурност да се твърди, че линията на фронта в този регион се измени в полза на Украйна, а Русия ще бъде принудена да прехвърля там нови контингенти, отслабвайки другите направления на военни действия.

 

Контролираният от руските войски плацдарм на десния бряг на Днепър предизвиква сериозни опасения в Киев. "Най-големи възможности пред Русия открива по-нататъшното придвижване по десния бряг на Днепър. Евентуален успех на юг, при неговото бързо и правилно използване, може да има двоен ефект. От една страна, открива реална перспектива за завладяването на Николаев и Одеса, а от друга - създава опасност за Кривой Рог и централните и западните региони на Украйна", написаха преди няколко дни главнокомандващият ВСУ Валерий Залужни и неговият колега ген.-лейтенант Михаил Забродски.


Затова подготовката за ликвидиране на руското присъствие на десния бряг на Днепър стана една от основните задачи на ВСУ през втората половина на лятото на 2022 г. Набива се на очи фактът, че украинските власти не криеха намерението си да освободят Херсон. Нещо повече - налага се впечатление, че те съзнателно привличаха вниманието към това, което е нетипично за страна, готвеща настъпление. Вероятно целта е била да принуди противника да изтегли сили от източния фронт. И тя бе постигната.


Михаил Ходорковски публикува в Туитър документ на руското министерство на финансите, който дава информация за загиналите войници от редовната руска армия. От него става ясно, че реалните загуби на руснаците са почти 48 758 убити, което се доближава до украинските оценки. Интересното е, че в документа се визират само руските граждани, наети на трудов договор от Министерството на отбраната. За компенсации на семействата на загиналите войници досега са били отделени 361 млрд. рубли (по 7.8 млн. рубли на всяко от тях), които са се оказали недостатъчно. Затова министерството настоява да бъдат отпуснати още почти трилион рубли. Т.е. Кремъл прогнозира около 200 000 убити само от своите редовни войски. В сметките не са сложени доброволците и мобилизираните от самопровъзгласилите се Донецка народна република и Луганска народна република.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7770 |09.09.2022 Служител на Путин призна: Украйна проби руските защити и постигна съществена победа . 0| 2994 |07.09.2022 Украйна призна: Ударила е руските бази в Крим . 0| 3321 |04.09.2022 Филип Димитров: Руските интереси в България винаги са били силни и вредни за нас . 0| 3075 |01.09.2022 Кремъл: Визовите ограничения на ЕС за руските граждани са смехотворни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads