Реклама / Ads
1| 2848 |22.09.2022 НОВИНИ

Продължават бунтовете в Иран. Броят на загиналите расте

.
Нараства броят на загиналите при протестите в Иран заради смъртта на 22-годишната Махса. Жената бе задържана от моралната полиция заради ”неподходящо облекло”, а по-късно почина в болница. Демонстрациите продължават пети ден, а иранските власти наложиха ограничения в социалните мрежи.
 

Иранските медии и местен прокурор казаха, че четирима души са били убити през последните два дни, с което общият брой на загиналите според официални източници достигна осем души. Сред тях има член на полицията и на проправителствената милиция.


Протестите, които бяха съсредоточени в северозападните региони на Иран, населени с кюрди, но се разпространиха в най-малко 50 града в цялата страна, са най-големите след вълна от демонстрации през 2019 г. срещу покачването на цените на бензина. Тогава в демонстрациите бяха убити 1500 души.


Доклади на кюрдската правозащитна група Hengaw гласят, че 10 протестиращи са били убити. Официални лица отрекоха силите за сигурност да са убили протестиращи, предполагайки, че те може да са били застреляни от въоръжени дисиденти.


Информационна агенция "Фарс", близка до елитната Революционна гвардия, разпространи видеозаписи, обвиняващи протестиращите, че са подпалили джамия, ислямско светилище и автобуси, атакували са банка и са издърпали булото на жена.


Подобни обвинения срещу дисиденти предшестваха жестоки репресии след протести, датиращи от размириците през 2009 г.


Без признаци за отслабване на протестите, властите ограничиха достъпа до интернет, според отчети на Hengaw, жители и обсерваторията NetBlocks. Достъпът е бил ограничен само до Instagram - единствената голяма социална медийна платформа, която Иран обикновено позволява и която има милиони потребители. Според докладите някои мобилни телефони са били заглушени.


Смъртта на Амини отприщи гнева по въпроси, включително свободите в Ислямската република и икономиката, разтърсена от санкции. Жените изиграха важна роля в протестите, като развяваха и изгаряха воалите си, като някои от тях подрязваха косите си публично.


Амини изпадна в кома, след като бе арестувана от моралната полиция, налагаща строги правила в Иран. Изискванията към жените са да покриват косите си, да носят широки дрехи на обществени места. Погребението й беше в събота. Баща й каза, че тя няма здравословни проблеми и че е получила натъртвания по краката в ареста. Той държи полицията отговорна за нейната смърт. От полицията отрекоха да са я наранили.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2769 |21.09.2022 Продължават безредиците в Иран заради смъртта на млада жена от кюрдски произход . 0| 2835 |09.09.2022 Министър Христов: Опитите за подновяване на преговорите с „Газпром“ продължават . 0| 2789 |31.08.2022 Зеленски: Продължават активните бойни действия на всички фронтове . 0| 2964 |10.08.2022 Алексиев: В интерконектора газ не открихме. Продължават строителни дейности

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads