Реклама / Ads
0| 2697 |22.10.2022 НОВИНИ

Призоваха Тръмп да свидетелства за щурма в Капитолия

.
Разследващият панел на американския Конгрес, който се опитва да разплете всички детайли около щурма в Капитолия през януари миналата година, издаде призовка, с която нарежда на бившия президент Доналд Тръмп да свидетелства пред законодателите.
 

Самият той определи този ход като хитрост, предназначена да отклони вниманието на избирателите от "катастрофата" на демократичното управление с предстоящите междинни избори в САЩ следващия месец.


Ако не се яви обаче, Тръмп може да се сблъска с наказателни обвинения. В такъв случай комисията може да отнесе въпроса до Министерството на правосъдието и по този начин потенциално да задейства наказателно производство. Тръмп има време до 4 ноември да предостави документи на комисията и трябва да се яви за свидетелски показания на или около 14 ноември.


Призовката беше издадена само часове след като бившият стратег на Тръмп Стив Банън беше глобен с 6500 долара (5800 паунда) и осъден на четири месеца затвор за неуважение към Конгреса. Той беше осъден, след като отказа да даде на комисията показания или документи.


Друг помощник на Тръмп, Питър Наваро, трябва да бъде съден за неуважение към Конгреса следващия месец, след като отказа да сътрудничи при връчена подобна призовка.


Специалната комисия разглежда насилственото нахлуване на сградата на Капитолия на САЩ от поддръжници на Тръмп на 6 януари 2021 г.


Седемте демократи и двама републиканци от комисията единодушно гласуваха миналата седмица да принудят републиканеца да свидетелства за ролята си в бунта.


Законодателите казват, че Тръмп е насърчил поддръжниците си да отхвърлят резултата от президентските избори през 2020 г., което ги е накарало да нахлуят в залите на Конгреса в опит да попречат на Джо Байдън да бъде сертифициран като победител. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3127 |14.10.2022 Ще разпитват Тръмп за щурма на Капитолия . 9| 4696 |11.10.2022 Орбан: Брутално, но надеждата за мир се нарича Доналд Тръмп . 3| 3263 |27.09.2022 Кадри свидетелстват за теч на синьо гориво по ”Северен поток-1” . 0| 2855 |07.09.2022 Washington Post: В дома на Тръмп е открит документ за ядрени сили на друга държава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads