Реклама / Ads
2| 2962 |20.12.2022 НОВИНИ

Без безплатна храна и напитки остават работещите нощем полицаи

.
Източник: личен архив
Върховният административен съд (ВАС) отмени наредбата на вътрешния министър от 2015 г., по която полицаите получават пари за безплатна храна и напитки.
 

Петчленен състав на Върховния административен съд потвърди решението на тричленен състав от 19 август 2022 г., с което е отменена Наредбата за определяне на условията и реда за осигуряване на левовата равностойност на полагащата се безплатна храна на служителите на Министерството на вътрешните работи за извършване на дейности, свързани със специфичен характер на труда, и осигуряване на левовата равностойност на ободряващи напитки на служителите на Министерството на вътрешните работи, полагащи труд през нощта от 22,00 до 6,00 ч.

 

Административно дело № 9825 от 2022 г. беше образувано пред ВАС по касационна жалба на министъра на правосъдието, а административното дело пред тричленния състав беше образувано по жалба на физическо лице полицай, съобщиха от пресцентъра на ВАС. 

 

Петчленният състав приема изводите на тричленния състав, че при издаването на наредбата са допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила.

 

От съдържанието на мотивите към проекта на процесната наредба е видно, че органът издател не е спазил законовото изискване да посочи финансовите и други средства, необходими за прилагането й, както и очакваните резултати, включително финансовите, ако има такива.

 

Липсата на информация относно изискуемите елементи, визирани в чл. 28, ал. 2, т. 3 и т. 4 от ЗНА, даващи гаранция за спазването на основните принципи за обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност, налагат извод за допуснато съществено нарушение на административнопроизводствените правила. Това е основание за отмяна на наредбата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3012 |08.12.2022 Разследване: Граничари затваряли в хамбар мигранти без вода и храна с дни . 5| 3697 |20.11.2022 Сашко е приемал и храна докато е бил изчезнал . 0| 3181 |18.11.2022 Хотелиери по Южното Черноморие спряха храната на украинските бежанци, няма пари . 4| 6920 |17.11.2022 НСО може да свали охраната на Бойко Борисов, Стефан Янев и Кирил Петков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads