Реклама / Ads
9| 2908 |14.03.2023 НОВИНИ

КЗК се обиди, че я смятат за неадекватна

.
Комисията за защита на конкуренцията се възмути, че я обвиняват за неадекватни действия спрямо спекулата на пазара. КЗК посочва, че дейността и се използвала за политически и предизборни цели.
 

“Комисията изразява сериозното си притеснение от зачестилите случаи на популистка реторика от страна на различни публични фигури, които последователно и тенденциозно изразяват негативната си оценка спрямо КЗК”, посочват в позицията си до медиите от КЗК.

 

От там припомнят, че са санкционирали “Лукойл - България” с близо 68 млн. лева заради монопол на пазара за горива.

 

Дейността на регулатора не обхваща възможност за ценово регулиране, като правомощията й не включват и установяването и санкционирането на спекула от страна на търговците, съответно овладяване на инфлационните процеси, припомнят от КЗК. Дейността й не обхваща възможността за ценово регулиране и установяването и санкционирането на спекула.

 

Все пак Комисията наблюдава "сектора на храните" и има различни решения в тази посока, посочват от КЗК. 

 

Към настоящия момент Комисията извършва предварително проучване по повод увеличението на цените на основни хранителни продукти в магазинната мрежа и преди всичко в търговските вериги в страната. Фокусът на проучването е установяването на забранени търговски практики  по веригата за доставки на селскостопански и хранителни продукти - тоест наличието на неправомерен натиск от страна на големите купувачи - търговски вериги върху техните доставчици.

 

Целта на проучването е събирането на надлежни данни и доказателства относно поведението на големите търговски вериги в отношенията им с техните доставчици – дали същите понасят необосновано тежки търговски условия по смисъла на чл. 37в и чл. 37в от ЗЗК, което рефлектира при формирането на цените към крайните потребители. 

 

В случай че от събраните информация и доказателства възникнат основателни съмнения за извършени нарушения, Комисията ще се самосезира, за да санкционира и прекрати неправомерните действия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3133 |23.02.2023 ЦИК непоклатими, все още смятат резултатите от вота да се броят заедно . 1| 3589 |03.02.2023 Все още няма следа от Емил Боев. Близки смятат, че се укрива информация . 7| 3512 |21.01.2023 НДСВ се събират на конгрес. Смятат да участват в изборите . 1| 3223 |26.09.2022 САЩ подклаждали протестите заради убитата 22-годишна Махса, смятат от Иран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads