Реклама / Ads
26| 5786 |06.04.2023 НОВИНИ

Кой стои зад взрива в Санкт Петербург?

.
Кремъл не си губи времето. Русия веднага обвини Украйна за организирането на бомбения атентат в кафене в Санкт Петербург, при който загина популярният военен блогър Владлен Татарски и бяха ранени още 40 души. Украинските власти пък твърдо отрекоха да имат общо и посочиха, че "вътрешна политическа битка" стои зад взрива, станал само на метри от дома на бившата съпруга на Владимир Путин. На кого трябва да се вярва?
 

Както във всеки добър трилър, убийството на Татарски може да се похвали с набор от колоритни герои, енигматична фигура в центъра,обрати и разсейващи подсюжети, забавящи развръзката. Но при тази мистерия (както много други в Русия), малко вероятно е в крайна сметка да се стигне до истинската самоличност на извършителя и неговите мотиви. 


Списъкът с възможните виновници е дълъг, както при атентата с кола бомба през август в покрайнините на Москва Даря Дугина, дъщеря на Александър Дугин, наричан "идеологът на Путин). Дори въпреки изобилието от разпространени записи от камери и изненадващо бързия арест на 26-годишната Даря Трепова, доскоро асистент в магазин за стари дрехи.


Тя е видяна да дава на Татарски гипсова фигурка, която според руските следователи е била пълна с тротил.


Във видео, публикувано от руските власти, се чува как Трепова казва, че е "внесла статуетка“ в кафенето, която "по-късно е избухнала", добавяйки, че предпочита на по-късен етап да посочи кой я е помолил да даде "подаръка" на военния блогър. Не е ясно дали тези признания са били направени под принуда. 


Миналата година Трепова, която е омъжена, но е разделена със съпруга си според източници на "Politico", бе осъдена на 10 дни затвор заради антивоенен протест в Русия. По много причини обаче младата жена изглежда малко вероятния атентатор. Нейни приятели, които говореха при условие за анонимност, страхувайки се, че могат да бъдат впримчени в антитерористичното разследване, казват, че намират за малко вероятно тя да е знаела за бомбата. Бившият й съпруг път Дмитрий Рилов каза пред руска медия, че тя не е способна на убийство. 


Това обаче не пречи на Кремъл да нарисува подобна картина - Трепова е убиец, който изпълнява поръчките на украинците в съюз с руската опозиция на Путин. Националният антитерористичен комитет на Русия заяви, че атентатът е „планиран от украинските специални служби“, отбелязвайки, че Трепова е „активен поддръжник“ на задържания руски опозиционен лидер Алексей Навални. Опозиционният активист Иван Жданов предупреди, че руските власти вероятно ще прокарат "разказа за Навални", за да дискредитират дисиденти и да подготвят почвата за показни съдебни процеси. 


Мистериозната група, поела отговорност за атентата


На фона на всички спекулации и контраразкази, които се хвърлят наоколо, водата остава мътна. В средата на седмицата Иля Пономарев, бивш руски депутат, превърнал се в дисидент, който живее в Киев, публикува изявление от името на мистериозна група - Националната републиканска армия (НРА), твърдейки, че именно тя стои зад атентата в кафенето в Санкт Петербург. НРА, които поеха отговорност и за атентата срещу Даря Дугина, посочиха, че акцията е "подготвена и проведена автономно" и те нямат връзка с чужди структури. 


Но както и при атентата срещу Дугина, групата не предлага нищо конкретно, за да докаже, че именно тя е инициатор на покушението срещу Татарски. Твърдението се посреща със скептицизъм от експерти по сигурността. 


Известният блогър беше убит, докато изнасяше беседа в кафенето за това как руските военни кореспонденти и блогъри трябва да пишат за конфликта. Домакин на събитието беше ултранационалистическата група Cyber ​​Front Z, която каза, че е наела кафенето за вечерта.


Владлен Татарски всъщност е псевдонимът на Максим Фомин, който е роден в семейството на миньор в Донецк през 1982 г. Работил е на различни работни места, включително в мините, преди да бъде арестуван за банков обир. Присъдата му от девет години затвор е съкратена и той е помилван през 2014 г. от самозвания ръководител на сепаратистката „Донецка република“ Александър Захарченко. След това Татарски се записва в местна проруска милиция.


До 2016 г. пише в блог, свръхнатоварен с руски националистически възглед за това какво е да се биеш в Донбас. Миналата година Татарски събра над половин милион последователи в канала си в Telegram, където пишеше мачовски хроники за войната, включително за собствения му опит в битките и изказвания срещу Украйна. Татарски се превърна в звезда на руската държавна телевизия и миналата година присъства на церемония в Кремъл, отбелязваща незаконното анексиране на заграбена украинска територия.


Въпреки че подкрепяше изцяло войната срещу Украйна, Татарски беше, подобно на други ултранационалисти, все по-язвителен към лошите тактики на руските генерали, наричайки ги "идиоти“ и подкрепяйки шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин в словестните му престрелки с началниците на отбраната на страната. Някои местни медии предполагат, че Пригожин е трябвало да присъства на разговора на Татарски в неделя, въпреки че паравоенният лидер не спомена това в своя канал в Telegram. Пригожин също отхвърли идеята, че Украйна има пръст в убийството на Татарски. Той предположи, че убийството е извършено от „група радикали“, но енигматично добави, че те "едва ли са свързани с руското правителство“. Забележката му подхрани спекулациите, че ФСБ или друга руска разузнавателна служба може да е имала пръст в взрива, за да убие Татарски и да обвини за това Киев и Навални. Според тази теория ФСБ има личен интерес да дисциплинира Пригожин - бомбардирането на кафенето, свързано с него, изпраща предупреждение да не отива твърде далеч в атаките срещу началниците на отбраната.


Как Трепова се вписва във всичко това? 


Малкото източници казват, че тя е може и да е била измамена. Някои анализатори са съгласни. Видеото на Трепова, изглеждаща също толкова зашеметена, колкото и други, които се борят да се отдалечат от бомбардираното кафене, донякъде подкрепя тази идея. Тя също така трудно се вписва в профила на решителен атентатор или дори на радикал, четейки публикациите й в социалните медии, преди много от тях да бъдат заличени.


Има и някои подозрителни аномалии, включително бързината на нейното идентифициране, бързите разпити на майка й и сестра й и собствения й арест - всичко това в рамките на няколко часа след бомбардировката. Въпреки това във вторник тя беше обвинена в извършване на терористична атака.

 

превод и редакция: ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3877 |03.04.2023 Коя е Дария Трепова, обвинена от Кремъл за взрива в Санкт Петербург? . 2| 3319 |03.04.2023 Задържаната за взрива в Санкт Петербург направи пълни самопризнания /видео/ . 5| 2939 |02.04.2023 Взрив в Санкт Петербург уби руски военен блогър . 10| 2866 |27.03.2023 Русия обмисля да поиска компенсации заради взрива на “Северен поток”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads