Реклама / Ads
0| 9216 |13.04.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

9 забележителности в Истанбул, които всеки пътешественик да посети

.
Обяснение в любов, това прави нобеловият лауреат Орхан Памук, когато пише книгата си за любимия Истанбул. Той е вдъхновение за редица поети, сценаристи и режисьори, туристи и фенове както на баклавата, така и на аданата.
 

Списък със забележителности в Истанбул

doris travel

Според експертите на Doris-bg местата, които трябва да разгледате в Истанбул задължително са: 

 

Джамията Света София (на турски език: Ayasofya)


Джамията Света София в Истанбул

 

Една от най-известните забележителности в Истанбул, която си заслужава посещението и разглеждането. Построена още през VI в. като християнска църква, впоследствие се превръща в джамия и става олицетворение на религиозните промени, настъпили през вековете. Ще се впечатлите от размерите ѝ, специфичната мозайка и красивите колони, които са описани като съвършенство на архитектурата.

 

Капалъ чарши 


Капалъ чарши

 

Един от най-големите и стари, покрити пазари в света построен през 15 в. Днес разполага с над 4 000 магазина, а на ден обслужените клиенти могат да достигнат до 400 хил. Пазаренето с търговците е задължително и може бързо да се научите на изкусни трикове. Гостоприемството в Истанбул ще ви зарадва и изненада с чаша чай или кафе. Сред фаворитите на туристите за пазаруване са обособените зони за бижута, кожени изделия и тъкани. Дори и да не сте гладни със сигурност ще опитате кебапа им. Ако искате да се запознаете отблизо с турската култура, това е мястото, на което можеш да се насладиш на автентична забележителност.


Мостът на Босфора 


Мостът на Босфора

 

Освен че свързва Европа и Азия, той е и един от най-дългите и високи мостове в света. Всеки посетител се наслаждава на красивата гледка и е апетитно място за снимки в Истанбул. Той е забележителност, която не може да не посетите.


Кула Галата 


Кула Галата

 

Едно от най-посещаваните забележителности от туристи в Истанбул. По време на Османската империя, кулата е би0ла използвана за наблюдение. Висока е 67 м, има 8 етажа и всеки един от него има различна функция. Днес можете да разгледате забележителностите в нея, като музеите, съхранили богатата история, или да посетите кафенетата и ресторантите ѝ.

 

Дворецът Топкапъ


Дворецът Топкапъ

 

Бил е резиденция на османските султани, както и политически и културен център на империята повече от 400 години. Построен е през 15 в. от султан Мехмед II. В него са се провеждали пищни церемонии, културни събития, официални срещи, празнували са се и религиозни празници. Превърнат в музей, дворецът е истинско богатство на турската култура. Могат да се видят съкровища, ръкописи, книги, оръжия, мебели и други ценни предмети. Той е ценна забележителност не само за Турция, но и за света. 

 

Дворецът Долмабахче 


Дворецът Долмабахче

 

Намира се в популярния район на Истанбул, Бешикташ, и за внушителната му визия са използвани материали от цяла Европа - мрамор от Италия, кристал от Чехия, бои от Франция. За украсата на таваните, стените и мебелите са използвани над 14 тона злато. Внушаващата архитектура и украса могат да докоснат и най-взискателния вкус.

 

Истанбулски археологически музей 


Истанбулски археологически музей

 

За любителите на историята е голяма атракция, със своите над 1 милион артефакти, архивни документи и други, които обхващат периода от Древността до Османската империя. Често музеят е седалище на научни изследвания, конференции и събития.

 

Йеребатан сарнъджъ Цистерна 


Йеребатан сарнъджъ Цистерна

 

Мистериозна ще бъде разходката ви тук, с поглед назад в Древността. Посещават я близо 3 млн от туристите на Истанбул годишно. Цистерната е доставяла вода на Константинопол близо хилядолетие и е била чудо на инженерството. 

 

Джамията Султан Ахмед 


Джамията Султан Ахмед

 

Отличителни за нея са шестте минарета, повечето са с две или четири. Все още е работеща и се затваря по време на молитва, която обикновено продължава 90 минути. Обличайте се уважително, ако все пак сте забравили за шалове или дълги дрехи, на входа може да получите.

 

Богати традиции, исторически музеи, привлекателни дестинации и забележителна ислямска архитектура, всичко това е Истанбул. Екскурзиите до там винаги са предпочитани, а и това е градът с множество забележителности, чието посещение задължително трябва да допълните със следните неща. 

 

Турско кафе


Културата на черното турско кафе е толкова сантиментална за тях, че дори световноизвестна верига за такива напитки в Анадола, го включи в асортимента си. Всеки един детайл за турците е от значение. От слагането на захарта, през размера на чашата до интензитета на вкуса. Просто удоволствие за всички сетива. Докато си го приготвяте или вземате от някое истанбулско кафе или сладкарница, за да се потопите в духа и същината на магичното му усещане, то задължително трябва да го пиете с близък човек или приятел в компанията на приятен разговор. 

 

Чай 


Не само Обединеното кралство държи на чая. Турците го консумират почти колкото кафето и се гордеят с него, което се превръща в забележителност за туристите. Докато пребивавате в Истанбул, е добре да знаете, че е напълно нормално да си вземете почивка за чай, дори докато сте на работа и то 3 или 4 пъти в деня. Никога не го пият с мляко или лимон, единствената добавка са кубчета захар и има възможност за солена или сладка бисквитка. Разглеждайки някоя забележителност, може да го опитате, за да не пропуснете възможността, в резултат на натоварената си програма. 

 

Кухнята 


Стане ли въпрос за Истанбул, няма как да подминете кухнята, която беше спомената няколко пъти. Може би не знаете, но турската кухня е третата най - богата кухня в света след френската и китайската. Разнообразна е, ароматна и леко пикантна. В един от най-големите градове в света, преливащ от забележителности, може да видите на масите в ресторантите мезета, приличащи на испанските тапаси, но включващи сирена, зеленцуци, риба, меса. Мидите ги приготвят на грил и са едни от най-вкусните им деликатеси. Ако бързате сред останалите забележителности, вземете си лахмаджун. Прави се с тесто, зеленчуци и кайма. 

 

За да сте изцяло готови за истанбулското си приключение, е добре да научите някои турски думи. 70% от населението говори турски език. Не забравяйте да си вземете и типичния турски сувенир “синьото око на Назар”. Много от мечтите на пътешествениците могат да се реализират в Истанбул.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4078 |06.04.2023 Министърът на туризма се тупа по гърдите. Били от малкото министерства, които вкарвали пари в бюджета . 0| 4447 |29.03.2023 За всички пациенти, които имат нужда от консултация с гастроентеролог-хирург - безплатна консултация в София със специалиста проф. д-р Самет Ярдъмджъ на 08-ми Април 2023 г. . 0| 5736 |16.02.2023 Онлайн казино игри, за които не ти е нужна стратегия . 0| 5777 |19.02.2023 Топ 5 технологии, които ще развият онлайн казината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads