Реклама / Ads
1| 2728 |15.04.2023 НОВИНИ

Д-р Даков: Хората, спазвали пости, трябва да са по-внимателни с храната след тях

.
Хората, спазвали пости, трябва да са по-внимателни с храната след тях Източник: БГНЕС
Хората, спазвали Великденските пости, трябва да бъдат по-внимателни с храненето след края на постите заради евентуално претоварване на организма, от който „се очаква“ да се справи с храни, богати на белтъчини и мазнини.
 

Това каза за БТА д-р Виктор Даков от Отделението по гастроентерология към болница „Лозенец“.

 

Такива храни са яйцата, месото, масло, мляко, сирене, кашкавал. Тези продукти трябва да бъдат включвани постепенно в хранителния режим, за да се избегнат евентуални усложнения.

 

Препоръчва се контролиране на вида и количеството на приетата храна и алкохол, като е валидно правилото, че всичко е позволено, но в умерени количества.

·         

Разходките са удачен вариант за справяне с част от оплакванията, появили се след обилно хранене. Важното е хората да обръщат внимание на своето тяло, както и на симптомите, които възникват, за да потърсят лекарска помощ навреме.

 

Всички храни са позволени, но в умерени количества, каза още лекарят и припомни, че спазвалите Великденските пости, трябва да бъдат особено внимателни при консумиране на храни от животински произход. 

·         

По думите му немалка част от хората достигат и до спешните кабинети и отделения, за да потърсят лекарска помощ, като понякога се налага постъпване в болница и спешна хирургическа намеса.

 

Възможни рискове

 

По традиция в България, по време на празници, а особено и след дълги пости, се наблюдава свръхконсумация на храна и напитки, които не само могат да доведат да нежелано покачване на килограми, но и обостряне или дори дебютна проява на различни заболявания, засягащи храносмилателната, сърдечно-съдовата и ендокринната система, каза още д-р Даков.

·         

Най-честите оплаквания, които се проявяват при консумация на по-големи количества храна и алкохол, са подуване и болка в корема, тежест, гадене, киселини, а нерядко - и повръщане.

·         

Те най-често са в резултат на прием на тлъсти меса, които съдържат голямо количество мазнини, на яйца, на козунаци, на шоколади, на пържени храни, на зелена салата и не на последно място - алкохол.

 

От значение е не само количеството, но и видът на приетите храни.  Алкохолът, в комбинация с висококалорична храна, допълнително натоварва организма ни и може да доведе до животозастрашаващи състояния, предупреждава д-р Даков.

 

Препоръчително е алкохолните напитки да се консумират умерено и с големи количества вода.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3070 |03.04.2023 НАСА обявява имената на хората, които ще видят Луната отблизо . 7| 17610 |07.01.2023 Финансистът Дянков се притеснява за парите ”под дюшека” на хората, като приемем еврото . 0| 3077 |15.12.2022 Альоша Даков: Забраната за влизане на най-замърсяващите автомобили в центъра на София не е ефективно решение . 5| 2986 |09.12.2022 Габровски на срещата с ДПС: Хората, с които преговарям за кабинет, са с добро име

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads