Реклама / Ads
13| 2934 |21.05.2023 НОВИНИ

Росен Желязков: В кабинета "Габриел" влизат хора с експертиза, до 5 министри от ДПС и ”Има такъв народ”

.
Росен Желязков
Знам основните имена в проектокабинета. Хората в него са неполитически натоварени, с висока експертиза, с необходимите ценности и добродетели. Това каза днес пред ”Нова телевизия” председателят на парламента от ГЕРБ Росен Желязков. В отговор на въпрос, той уточни, че в него има между нула и пет представители, посочение от ДПС и ”Има такъв народ”. Това са двете партии, които за момента са обявили, че биха подкрепили правителство с първия мандат.
 

В петък Мария Габриел даде да се разбере, че в понеделник ще занесе на президента папка със структура и персонален състав на министерския съвет. За момента обаче изглежда по-вероятно правителството да не бъде одобрено от парламента, като ГЕРБ-СДС, ДПС и "Има такъв народ" имат общо 116 депутати, при нужни поне 121.


Росен Желязков не посочи дали ДПС или "Има такъв народ" има повече представители, но посочи, че при нечетен брой техни министри, няма как да има паритет. По-рано днес Делян Добрев от ГЕРБ посочи, че сред министрите, посочени от партията, няма нито един, който вече да е участвал в кабинет на партията.

 

По повод информациите, че цял ден днес вървят разговори между лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и дали може да се очаква изненада, Росен Желязков каза, че не е чул някоя партия да е променила позициите си и да има намерение да премине поставените червени линии. Той визира заявеното неведнъж намерение от представителите на новата коалиция да не гласуват за кабинет на ГЕРБ, или правителство, в което партията на Борисов има министри.


Попитан дали може да се стигне до вариант за ротация на премиера през шест месеца, каквито слухове също се чуват, Желязков подчерта, че това е възможен вариант за изход от ситуацията, но не каза нищо повече. Както е известно решението за ротация на председателя на парламента позволи парламентът да започне работа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3045 |21.05.2023 Делян Добрев разкри: В кабинета ”Габриел” няма да има нито един бивш министър на ГЕРБ . 6| 2895 |20.05.2023 Мартин Захариев: Нямам покана за министерски пост в кабинета ”Габриел”, но имам самочувствието за него . 9| 2741 |20.05.2023 ГЕРБ ще играят с експерти от ДПС и ИТН в проектокабинета ”Габриел” . 7| 2822 |20.05.2023 Росен Христов: Няма причина цените на тока да бъдат извън нормалните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads