Реклама / Ads
2| 2643 |23.03.2024 НОВИНИ

Тодоровден е! Легенди и традиции

.
Честит имен ден!
В българския църковен календар първата седмица от Великденските пости е наречена Тодорова неделя, името й идва от Тодоровден. Наименованията на дните от Тодоровата неделя идват от обичаите, които се извършват на съответния ден, както и от народните вярвания за всеки един ден от седмицата.
 

 Какво се прави на Благовещение? На Чист понеделник традицията е жените да измият всички блажни съдове с гореща вода. Черен вторник наричан още лош, сух, глух или усовски, се смята за най-лошия от всички вторници през годината. През Луда сряда според народните вярвания всички трябва да празнуват, за да се предпазят от лудост и да запазят баланса в живота си. На Въртолома четвъртъкът традицията изисква строгото спазване на някои забрани, с които се цели да се предпазят хората и домашните животни от „въртоглавие". На Шеметен петък не се работи, за да се предпази човек от болести, а реколтата - от гръм, градушка и суша.

 

Събота се чества Тодоровден, този празник носи името си от Свети Тодор. Поверието гласи, че на този ден Свети Тодор съблича своите девет кожуха, яхва бял кон и отива при Господ да измоли лятото да се върне на Земята. И понеже Господ уважава светеца, още докато той изрича молбата си, отвън, на мястото, където е забоден маждракът (копието на светеца), започва да се издига пара и земята се затопля. Именно в негова чест се устройват надбягвания с коне в цялата страна, от тук и названието "Конски Великден".

 

На Тодоровден при изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. После идва ред на конните състезание – кушията. Победителят в нея се награждава – конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин – риза или кърпа.

 

Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода.

 

Жените размесват и раздават обредни хлябове, като едновременно подскача, бяга, имитира движението и цвиленето на конете, а от тях се дава и на конете. Вари се и жито, което се благославя в църковния храм. Трапеза за празника включва пита с мая, супа от гъби и „Тудорова леща“.

 

Имен ден празнуват Тодор, Теодор, Тео, Божидар и женските варианти на имената.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2393 |23.03.2024 Шествие в памет на жертвите на комунистическия режим в Ловеч . 22| 2477 |23.03.2024 Загиналите при терористичното нападение в Москва вече са над 60 . 2| 2563 |23.03.2024 Адв. Петров: Лични сметки се уреждат чрез един или друг прокурор, а важното се потулва . 10| 4200 |23.03.2024 Съдия Дишева: Сарафов може да бъде заменен толкова светкавично, колкото Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads