Реклама / Ads
1| 3801 |22.01.2019 НОВИНИ

Незабавно въвеждане на електронната здравна карта и разследване на ТЕЛК комисиите

.
Настимир Ананиев Източник: БГНЕС
Гарантират ли управляващите, че спирането на течовете в системата ще насочи средствата към нуждаещите се?
 

Всяка година държавният бюджет се източва целенасочено от мними ТЕЛК решения за инвалидни пенсии, което води до загуби в размер на стотици милиони левове. Информацията този път беше официално потвърдена и от Прокуратурата. 
От Европейска партия Волт настояваме разследващите органи да обяснят защо чак сега огласяват фрапантните нарушения, които са публична тайна. Считаме, че е недопустимо прокуратурата в държава от Европейския съюз да не се самосезира, когато години наред има явни сигнали за злоупотреби с обществени средства. 

Изчисленията показват, че за подобни пенсии от бюджета се отделят 1,7 млрд. лв. Допълнително се дават 600 млн. лв. за социални придобивки, а в това число не влизат хоспитализациите, за които също се отпуска колосална сума пари. 
Стига се до ситуация, в която инвалидните пенсии отиват при хора, които са социално слаби, но реално са здрави. По този начин истински нуждаещите се лишават от средства за достоен живот. 

От Европейска партия Волт сме категорични, че порочната практика трябва да бъде прекратена незабавно и да се потърси материална и наказателна отговорност от всички, които са допринесли за източването на държавните средства. 
Политическият съвет на Волт настоява за спешна проверка на всички ТЕЛК комисии, които определят степента на заболяване на даден пациент, тъй като тяхната експертиза впоследствие служи като ориентир пред Националния осигурителен институт (НОИ) за размера на отпуснатата помощ. 

За съжаление, в момента повечето комисиите са съставени от пенсионирани лекари и администратори, които поради различни причини не дават реални оценки и обслужват частни интереси срещу определени суми. 

От Европейска партия Волт настояваме незабавно да се направи пълна проверка и при необходимост подмяна на комисиите. Считаме, че подобни позиции трябва да бъдат заемани от квалифицирани експерти с морал. Точно такива експерти трябва да направят пълна ревизия на издадените до момента решения и да прекъснат порочната практика с източване на пари от данъкоплатците. 

От Европейска партия Волт изразяваме сериозни опасения, че прехвърлянето на ТЕЛК към НОИ не само ще усложни ситуацията, но също така ще е и предпоставка за нови корупционни решения. Изниква въпросът "Кои ще изпълнява контролните функции?". Нима очакваме НОИ сам да контролира сам себе си?!

Политическият съвет на Волт настоява да бъде въведена възможно най-скоро и електронна здравна карта, която ще подобри отчетността и финансовата дисциплина на Здравната каса и течовете в системата ще бъдат намалени. Освен това ще се ограничат фиктивните прегледи, а най-важното е, че пациентите ще станат контролен орган върху бюджета на Касата.


От Волт приветстваме проверката на прокуратурата, но питаме защо се осъществява година и половина след сформирането на третия кабинет на Бойко Борисов, въпреки че подобни скандални решения на ТЕЛК комисиите бяха публична тайна. 
Надяваме се конкретните действия да не се превърнат в поредната ПР акция на ГЕРБ, които точно преди вота за Европарламента решиха да изпълняват предизборното обещание на Обединени патриоти за ревизия на инвалидните пенсии.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4096 |07.01.2019 Тръмп пак заплаши с въвеждане на извънредно положение . 4| 5862 |02.01.2019 Емил Георгиев: Покупката на винетки он-лайн противоречи на Закона за електронната търговия . 12| 5561 |27.12.2018 Демократична България: Управляващите да протестират незабавно срещу провокациите от Русия . 6| 4633 |23.12.2018 Отлагат въвеждането на системата ”Бонус-Малус” за неопределено време

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads