Реклама / Ads
0| 6227 |01.04.2022 НОВИНИ

Няма да бъдат бити и влачени полицаите и надзирателите в палатките, но и баничка да не чакат

.
Искат пари, а реформи? Източник: Информиран.нет
„Ще направя всичко възможно да оправдая доверието на премиера. За мен това е най-важното“. Ще разберете чии са тези думи и защо превръщат палатковия протест на полицаи и надзиратели в затворите в гротеска.
 

Синдикалната федерация на служителите в МВР и Синдикатите на служителите в затворите в България правят палатков лагер пред министерството на финансите. Исканията им остават същите – увеличение на основните възнаграждения. Сиреч: Искаме пари! Чак след финансовите претенции идва зовът за реформи.

Ако исканията им не бъдат удовлетворени, те били готови на „радикални“ действия. Какво означава „радикални“? Ще ни бият ли или ще ни обгазяват?

 

Щенията на полицаите и надзирателите ги знаем, те са едни и същи – финансови. Често са удовлетворявани, което се доказва от факта, че МВР е с бюджет около 1,6 млрд лева. Всяка година допълнително се отпускат около 200 милиона за увеличение на заплатите.

 

Сигурно много полицаи са недоволни от заплащането. Но те са постъпили на служба, напълно информирани къде ще работят, какво ще работят и какво ще получават.

Гражданите обаче са недоволни от това, ак немалко служители на МВР си вършат работата. Доверието във вътрешното ведомство може да изглежда добро, но в сравнение с това към НС, прокуратура и някои политици. Реално гражданите не вярват, че полицаите защитават техните права и интереси.

 

Полициите по света имат девизи от десетилетия. В САЩ девизът е "Служа и защитавам". Във Франция - "Строгост и правосъдие"; в Англия - "Спокойствие и безопасност"; във Финландия - "Винаги защита"; в Испания – „Всичко за хората“…

Авторитетът на полицаите и службите за сигурност зависи от това как защитават гражданите и от резултатите в борбата с престъпността.

 

Тук цари хаос в системата от години. Той произтича от съобразяването с интересите на съмнителни кръгове, някои от които чисто мафиотски.

Забележете: Кандидатите за Академията на МВР са вече 0,5-1 човек за свободно място. Някога са били по 5-8 души. Във Франция за едно място в полицията кандидатстват 12-17 човека. За 50 места за комисари кандидатите са около 3 хиляди. На тежките конкурси за полицаи в Швеция се явяват 13-15 души за едно място. Дори в Монголия за едно място се борят 8-10 души. Същото е в Германия. Във Финландия кандидатите са 16-18 за едно място.

 

У нас много от служителите дори не минават през Академията. Набират се по други признаци и препоръки, нерядко се промъкват хора на групировки, бизнес кръгове и мафиотски формирования. В същото време истинските професионалисти се гонеха от системата, за да се даде път на политически удобни лица. Така беше досега.

Но протестират за още пари. Срещу какво? Какъв е техният принос във вътрешната сигурност?

 

За надзирателите в затворите… Едномесечен престой в ареста или в затвора струва на човека с повдигнато обвинение или на всеки озовал се там, защото е бил неудобен на Борисовия режим, струва между 1300 – 3000 лева. Тези пари се дават на съответните надзиратели за да си осигури арестанта или затворника лекарства, бельо, храна и други „екстри“. Ако служител е куриер за дрога, мобилни телефони или с аверите на хора извън закона, месечните „добавки“ достигат до 7, 8 и повече хилядарки. Това е обществена тайна. За да стане човек надзирател на определено място, „таксата“ варира от 40 000 лева до над 100 хиляди. И това не е кой знае каква тайна.

 

Важни позиции в структурата на полицията и службите в МВР понякога понякога струват доста повече, но там критериите са по-други. Търси се лоялност към политически и мафиотски играчи. Най-подходящи са зависими, алчни и компрометирани екземпляри.
Две думи и за реформите. От години се дават примери със страни, където преструктурирането на системата за сигурност е завършило и резултатите са налице. Численият състав на глава от населението на полицията в Австрия, Швеция, Нидерландия, Финландия, Германия и др. страни е 2-3 пъти по-малък. Но подборът е строг, изискванията високи, резултатите много добри и съответно заплащането е в пъти по-високо от това в България.


Синдикати сега надигат глас и заплашват с палатки и радикални действия. Защо мълчат за проблемите? Защо 12 години се кланяха на Борисов и компания, а сега търсят „справедливост“? Някакви аргументи имат, но гражданите имат много повече, за да не им занесат една баничка с айрян и да ги подкрепят морално.
Думите в началото, които звучат като клетва пред мафионски бос са на бившия вътрешен министър, с извинение, Младен Маринов. В момента този човек е депутат от ГЕРБ. А синдикален лидер надига глас за деполитизация. Досега спаха ли, когато им нареждаха политически аргати?

 

Обществената оценка за полицаите трябва да е най-важна. Докато не заслужат доверието на гражданите, възнагражденията им ще изглеждат незаслужени.
От друга страна, протестиращите униформени в палатки са спокойни, че никой няма да им се нахвърли с ритници и псувни, да ги задържи и влачи по арестите. Защото те са по силовите методи.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 114734 |01.04.2022 Гешев подаде оставка, прокуратурата обвини Борисов и... още заглавия, които няма да видим днес . 0| 3225 |01.04.2022 Медведев: Русия няма да изнася продоволствие за неприятелски държави, няма и да купува . 0| 3858 |01.04.2022 Проф. Радулов: Службите отдавна са пробити . 0| 14120 |01.04.2022 „Нямам време да се справя с всички предатели“: Зеленски уволни двама висши генерали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads