Реклама / Ads
10| 6152 |25.01.2020 НОВИНИ

Няма вода, няма я и Сурва - перничани протестират с чанове в София (видео)

.
Източник: БГНЕС
Десетки жители от Перник, подкрепени и от други градове на страната, се събраха в столицата. Те се събраха пред Министерски съвет с искане за оставки в регионалното министерство и „Басейнова дирекция“.
 

След като традиционният фестивал Сурва, който трябваше да започне на 25-ти януари, беше отменен заради водната криза в Перник, днес жителите на града провеждат протеста си в столицата, облечени в традиционни костюми

 

Камелия Радева от инициативния комитет „Спаси Перник“ заяви, че са на жълтите павета да поискат отговори къде е отишла водата на града. Защото, перничани вече 60 дни са на воден режим и 35 дни в бедствено положение, а въпросите са повече отколкото отговори. „На този ден перничани трябваше да посрещат своите приятели и гости от света, но радостта им бе отнета от причиненото безводие, довело до хуманитарна криза. Вода и въздух са ключовите думи, които ни обединяват. Искаме истината за източването на цял един язовир“.

 

В декларация, изчетена пред протестиращите, тя посочи, че под засилен обществен натиск е извършена показна акция на Прокуратурата, МВР и ДАНС, която доведе до оставка, арест и завеждане под стража на министър Нено Димов. „Това не изчерпва кръга на отговорните лица и ние продължаваме да настояваме за оставка на регионалния министър Петя Аврамова“, заяви Радева на фона на викове „Оставка !“.

Ирена Шаренкова от „Спаси Перник“ заяви, че истинските организатори на протеста са заключени в триъгълника на властта и посочи сградата на Министерски съвет. „Искаме ясни решения на кризата. От месеци слушаме само обещания, разхвърлят се едни милиони, които обаче за съжаление не текат по нашите чешми. След няколко дни ще ударим мъртвото дъно на язовира, какво предлага правителството. Единственото решение, което се взе е да чакаме Господ да пусне дъжд и сняг“, каза активистката.

БГНЕС припомня, че на последното правителствено заседание беше взето решение да се поиска от Столичния общински съвет разрешение за отклоняване на допълнителни количества вода от язовир „Бели Искър“ през софийското ВиК за Перник.

 

Същевременно икономическият министър Емил Караниколов съобщи, че спешно се работи по изграждането на довеждаща инфраструктура. 

Хората продължават да се събират и в този час.

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4088 |24.01.2020 Външно: Няма данни за пострадали българи при земетресението в Турция . 8| 4450 |22.01.2020 Валери Симеонов: Няма да допуснем фалиране на "Левски" . 0| 4185 |22.01.2020 Прокуратурата: Няма проверки в детската болница . 1| 3899 |22.01.2020 И част от Асеновград няма вода заради авариен ремонт на водопровод

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads